Bucureşti: Panică de cinci minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secundele, cât timp a durat zgâlţâiala produsă de seismul produs ieri seară, au părut ore pentru mii de bucureşteni. Cei care au simţit cel mai puternic cutremurul au fost locatarii imobilelor de la etajele superioare şi cei din blocurile cu bulină roşie.

Bucureştenii care locuiesc în clădiri cu risc seismic ridicat, au trăit clipe de coşmar din cauza cutremurului de aseară. Printre ei se numără şi Maria Drăghiceanu, o pensionară de 77 de ani. Femeia locuieşte pe strada Tudor Arghezi din Capitală, într-o casă veche de 120 de ani, care a fost puternic afectată de cutremurul din 1977. “Apartamentul meu este la demisol şi am simţit fiecare mişcare.

Am dat să ies afară dar a căzut vitrina peste mine. M-a lovit uşor, m-am ferit la timp”, a povestit femeia. Pe chipul ei se citeşte încă groaza experienţei trăite dar, spune ea, nu îi este teamă de moarte, ci de faptul că se va dărâma casa peste ea şi nu o va găsi nimeni. “Sunt singură de şase luni, de când mi-a murit soţul şi copiii au plecat. Am stat până după miezul nopţii în grădină, de frica unei replici”, a povestit Dăghiceanu.


“Ce să fac, unde să mă mut?”

Femeia locuieşte în casă de peste 20 de ani, dar pentru că nu este proprietara imobilului, familia ei nu a investit în consolidarea şi renovarea clădirii. “Toţi cei care locuiesc aici suntem chiriaşi. Casa a fost retrocedată şi proprietarii de drept nu ne lasă să facem nicio lucrare”, a spus femeia.

Şi vecinii de pe strada pe care locuieşte femeia, au simţit fiecare vibraţie a cutremurului de aseară, în zidurile caselor care şi acestea stau să se dărâme. “Canişul meu a simţit primul şi i s-a îndreptat părul de frică. M-am speriat de nu am dormit toată noaptea, dar ce să fac, unde să mă mut?”, a spus Adina Grigore.


Au ieşit în stradă

Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut intensitatea de 5,3 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 120 kilometri, în Vrancea. Seismul a început la ora 20.18 şi s-a terminat la 20.23. Unii bucureşteni au ales să iasă afară din case iar cei care se aflau deja pe stradă sau în magazine au aşteptat câteva zeci de minute până să se întoarcă în locuinţe. “Locuiesc la etajul cinci şi eram în pat când am simţit că se scutură toată camera cu mine”, mărturiseşte Georgiana Cristescu, de 37 de ani din Bucureşti. A

lţi oameni povestesc de premoniţii, spunând că au presimţit acest cutremur. “Eram cu soţia la masă când a spus că este cutremur. Nu au trecut nici două minute că a început zgâlţăiala”, a spus Grigore Popa, de 40 de ani. Zgâlţăiala a interupt şi spectacolul care se susţinea la Teatrul Naţional dar acesta a fost reluat în scurt timp. Momente de panică au trăit şi persoanele care se aflau în localurile din centru istoric al Capitalei. Cu toţii au ieşit afară, pe străzi, imediat cum au văzut că se scutură paharele şi vitrinele.


Liniile telefonice, blocate

Pentru mai bine de o jumătate de oră liniile telefonice au fost blocate ieri seară în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv în Bucureşti. Oamenii panicaţi de seism au incercat imediat să sune rudele şi prietenii, suprasolicitând liniile de telefonie mobilă şi fixă.

Din fericire, în urma cutremurului nu au fost probleme, nefiind înregistrate pagube materiale şi nici victime, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.


Specialiştii susţin că nu vor fi cutremure mari în următorii doi ani

Specialistul Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că niciun cutremur important nu va avea loc în România, cel puţin în următorii doi ani. “La 12 grade crapă pământul, la 10 cad clădirile, la 3-4 crapă eventual pereţii de chirpici”, a declarat Mărmureanu într-o emisiune televizată. Cutremurul a fost resimţit şi în nordul Bulgariei, unde Institutul de Geofizică a anunţat un seism cu magnitudinea de 5 pe scara Richter, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit unimedia.md, seismul a fost simţit şi la Chişinău, unde s-au inregistrat două replici produse la un interval de 5-10 secunde. Ultimul cutremur de magnitudine semnificativă s-a produs în România pe 2 martie, în zona Focşani, seismul având o magnitudine de 3,6 pe scara Richter.

Sfaturi în caz de cutremur
 
Specialiştii sfătuiesc populaţia ca în cazul unui cutremur să se adăpostească sub mese, birouri şi tocurile uşilor, în colţurile camerelor sau în zonele de lângă stâlpii de rezistenţă ai clădirii. Totodată, nu este indicat să vă repeziţi să ieşiţi din case, mai ales dacă locuiţi la bloc, scările fiind primele afectate de seism. Deasemenea, protejaţi-vă faţa şi capul şi plecaţi de lângă ferestre, uşi de sticlă, oglinzi, sobe, biblioteci sau mobilier înalt.

Dacă vă aflaţi într-un lift în timp ce începe un cutremur, apăsaţi butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieşiti din lift cât de repede puteţi. Dacă sunteţi afară, încercaţi să va duceţi spre o zonă mai sigură, cât mai liberă, departe de ferestre, clădiri, stâlpi de electricitate sau de telefon.  În cazul în care vă aflaţi în maşină opriţi într-un loc sigur şi nu blocaţi drumurile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite