Bucureşti: Muzeul „Theodor Aman” s-a redeschis astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa-document a pictorului Theodor Aman, situată pe strada C.A. Rosetti 8, s-a redeschis astăzi, după cinci ani, timp în care au avut loc lucrări de restaurare şi reabilitare.

În 2001, Ambasada SUA a oferit 20.000 de dolari pentru acest proiect valoros, iar Rotary Club a contribuit la restaurarea muzeului cu suma de 40.000 de euro.
 
Jeri Guthrie-Corn, însărcinatul cu afaceri externe al Americii la Bucureşti, şi preşedintele clubului Rotary Bucureşti, Ştefan Gheorghiu, au dezvelit plăcile comemorative.

“SUA au recunoscut importanţa restaurării acestui proiect, acordând sprijin financiar pentru renaşterea acestei bijuterii. Mă bucur că mă aflu aici, în această casă magnifică”, a spus Corn.

Bucureştenii pot admira, de săptămâna viitoare, 30 de lucrări expuse în acest moment, în cele trei săli deschise. “Urmează ca în viitorul apropiat să deschidem pentru public alte două săli şi atelierul pictorului”, a declarat Ionel Ioniţă, directorul muzeului.

Lucrări de excepţie în cea mai veche casă din Capitală

Întreaga casă este rodul concepţiei pictorului, construită cu elemente clasice greceşti renascentiste la exterior, iar în interior predomină un stil eclectic.

“Aman şi-a imaginat această locuinţă-atelier după întoarcerea de la Paris, iar din 1865, după căsătorie, începe construcţia”, a precizat Iulia Şerban, muzeograf coordonator.
 
În cele trei săli reabilitate, publicul va vedea presa de gravuri a lui Theodor Aman cu instrumentele acestuia, în prima cameră, iar în celelalte încăperi lucrări de patrimoniu din creaţia pictorului.

Colecţia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri, precum şi 50 de plăci de gravură. Astfel, muzeul este singura casă-document de epocă rămasă în Bucureşti.

Pentru atelier se va achiziţiona un tapet realizat special, manual, astfel încât să fie asemănător celui original.

Vizitatorii vor plăti pentru început aceeaşi taxă de intrare de acum cinci ani, respectiv 7 lei adulţii, iar elevii, studenţii şi pensionarii 4 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite