Bucureşti: Mizeria de pe Lipscani, în „The New York Times“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Mizeria de pe Lipscani, în „The New York Times“
Bucureşti: Mizeria de pe Lipscani, în „The New York Times“

Într-un articol apărut astăzi în prestigiosul ziar „The New York Times“ este realizată o frescă a Bucureştiului de altădată, unde zona Lipscaniului era cea mai importantă arteră comercială a capitalei României. Astfel, reporterul cotidianului american atrage atenţia asupra avansatei stări de degradare în care se află zona de ceva vreme, din cauza unor lucrări de reabilitare ce par să nu se mai termine.

Mizeria, gropile, şantierul nesfârşit, câinii vagabonzi, dar şi cerşetorii sunt culorile în care este zugrăvit centrul Capitalei de către presa newyorkeză. Datând din Evul Mediu, Lipscaniul pare să fie un nesfârşit şantier arheologic care scoate la iveală ţevi nereparate, gropi de gunoi apărute de nicăieri în mijlocul străzii, notează jurnaliştii de la The New York Times“.

Lipscaniul ţanţoş

Peste toate acestea se întind podeţe şubrede, mai mult nişte jgheaburi provizorii, care „facilitează“ accesul trecătorilor în zonă. În ciuda bulinelor roşii de pe clădiri de o valoare arhitecturală inestimabilă şi a mizeriei, zona Lipscaniului îşi conservă calitatea de arteră comercială prin şiragul de terase şi de magazine de antichităţi care mărginesc străduţele. „Cea mai evidentă schimbare este legată de explozia inaugurării de cafenele şi baruri, ca alternativă la localurile scumpe şi «cu pretenţii» din alte zone“, relatează reporterul „The New York Times“.

Astfel, făcând un inventar al cafenelelor de Centrul vechi al Capitalei, cotidianul newyorkez  justifică titlul articolului, „Zona veche a Bucureştiului e ţanţoşă din nou“. Reporterul descrie atmosfera acestor cafenele drept una boemă, asemănătoare cu ce din Berlinul de Est. „Carul cu bere“ apare descris ca un local neo-gotic, unde sălile de bal garnisite cu scări de lemn nesfârşite parcă sunt animate de lumea bună a capitalei României. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite