Bucureşti: Mall-ul de la Casa Radio va bloca centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, ieri, proiectul “Dâmboviţa Center”. Societatea civilă şi arhitecţii spun că proiectul este vulgar, nu respectă suprafaţa de spaţiu verde şi va bloca traficul între vestul şi centrul Capitalei

Zeci de persoane au protestat ieri la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), când a fost aprobat proiectul Dâmboviţa Center. “Mall-urile voastre peste trupurile noastre”, este cel mai sugestiv dintre mesajele scrise pe pancardele celor care au protestat faţă de proiect. “Ne-am săturat de clădirile moderne care iau locul celor de patrimoniu, cu valoare istorică. Haosul urbanistic şi din trafic este cauzat de aceşti monştri”, a spus Roxana Ifrim, una dintre protestatare.

 Reprezentanţii societăţii civile au anunţat că intenţionează să atace în instanţă decizia CGMB. Proiectul este contestat de mai multe ONG-uri din Capitală, care spun că proiectul nu prevede un număr suficient de locuri de parcare şi nu respectă suprafaţa de spaţiu verde existentă.

În timpul lucrărilor vor fi inundate clădirile din zonă 

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Bucureşti, susţine cauza protestatarilor şi dezaprobă decizia CGMB. "Această construcţie are o amploare excesivă care va duce la agravarea problemelor de trafic, la probleme de mediu dar şi la imaginea vulgar-comercială fără nicio preocupare pentru calitatea urbanistică şi arhitecturală", a spus preşedintele OAR Bucureşti, Mircea Ochinciuc.

Arhitecţii urbanişti consider că proiectul este de un prost gust “abominabil” şi are abateri majore de la planul urbanistic general.” Va fi perturbată pânza freatică, lucru ce va duce la inundarea subsolurilor clădirilor deja existente în zonă”, a mai spus Mircea Ochinciuc. Şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, ieri, că va ataca în instanţă acest proiect, arătând că investiţia va bloca centrul Capitalei, întrucât că nu oferă soluţii pentru fluidizarea traficului."Proiectul “Dâmboviţa Center” va bloca legătura între vestul şi centrul Capitalei", a spus Andrei Chiliman.

Pe malul Dâmboviţei va fi construită cea mai înaltă clădire din ţară

Casa Radio, care se află în prezent pe terenul unde urmează să fie dezvoltat proiectul "Dâmboviţa Center", a fost secţionată în două, corpul central fiind dărâmat, în locul acestuia urmând să fie construită o cale de acces spre celelalte construcţii. Proiectul imobiliar se va desfăşura pe un teren de 96.474 de metri pătraţi, proprietate privată a statului, situat în centrul Capitalei, între străzile Calea Plevnei, Ştirbei Vodă, Splaiul Independenţei, râul Dâmboviţa şi strada Constantin Noica.

Dâmboviţa Center va cuprinde spaţii rezidenţiale şi de birouri, un centru comercial, un hotel, un casino şi un supermarket. Tot în cadrul acestui proiect va fi construită cea mai înaltă clădire din România, cu 34 de etaje şi 155 metri înălţime, plus alte două turnuri cu 26 şi, respectiv, 30 etaje. Proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din Dâmboviţa Center. Statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk.

.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite