Bucureşti: Înscrierea în şcoli, aproape de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii mai au la dispoziţie patru zile să-şi înscrie copiii în clasa 1 pentru anul şcolar 2009-2010. Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor să organizeze sesiunea de înscrieri în clasa 1 până la 1 mai. Cu toate acestea vor fi acceptate dosare de înscriere, fără probleme, până în septembrie.

O dispoziţie a Ministerului Educaţiei, publicată în urmă cu două luni, stipula că părinţii îşi pot înscrie odraselele în clasa I, pe cât posibil, până la data de 1 mai. Motivul invocat de minister era centralizarea rapidă a numărului de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2009, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic.
Părinţii mai au la dispoziţie patru zile să-şi înscrie copiii în clasa I pentru anul şcolar 2009-2010. Deşi mai sunt doar patru zile până la închiderea sesiunii de înscriere, până în această dimineaţă la nivelul Capitalei nu existau nici măcar date parţiale privind numărul de elevi care au fost deja înscrişi în cele 180 de şcoli din oraş. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, se lucrează la centralizare.

„Niciun copil nu va rămâne pe dinafară“
Cu toate acestea, inspectoratul dă asigurări că toţi cei înscrişi vor fi acceptaţi. „Părinţii trebuie să se grăbească cu înscrierea copiilor. Totuşi, vor fi suplimentate nişte clase acolo unde va fi nevoie. Sunt locuri pentru toată lumea. Niciun copil nu va rămâne pe dinafară“, a precizat oficialul ISMB. Cifra de şcolarizare în Capitală este de 13.100 (atâtea locuri sunt disponibile în şcolile bucureştene), iar cifra estimată a copiilor care vor fi înscrişi este de 13.500.

Jumătate din şcolile ploieştene, libere
În Ploieşti, la cele 35 de unităţi de învăţământ preuniversitar existente, au fost înfiinţate până acum 67 clase, în total fiind 1.630 de locuri la clasa I. La aproximativ jumătate dintre şcolile ploieştene încă nu au fost ocupate locurile la aceste clase. „La instituţiile din zona centrală, adică cele amplasate pe o rază de un kilometru în centrul Ploieştiului, nu mai sunt locuri libere. De aceea, reprezentanţii şcolilor trebuie să transmită o situaţie până la 1 mai, pentru a vedea dacă este  necesară înfiinţarea unor clase I în plus, sau dacă trebuie desfiinţate anumite clase”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova. Acesta mai spune că, pentru că învăţământul primar este obligatoriu, înscrierile se pot face până pe 15 septembrie şi chiar şi după această dată. „Am avut multe persoane care lucrau ca muncitori sezonieri prin alte judeţe şi îşi înscriau copiii la şcoală atunci când reveneau în Prahova, când muncile erau terminate, adică după 15 septembrie”, mai spune Graur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite