Bucureşti: Hala Matache, pe lista demolărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai vechi pieţe din Capitală, situată pe strada Buzeşti, stă în calea viitorului drum care va lega Piaţa Victoriei de Calea Rahovei Reprezentanţii Primăriei susţin că, de luna viitoare, vor demara în zona Matache lucrările la aşa-zisa diametrală Nord-Sud.

Demolările ar trebui să înceapă, potrivit graficului stabilit de specialiştii din cadrul Direcţiei de Infrastructură, pe 15 iunie. Cu toate acestea, până în prezent, au fost expropriate doar nouă din cele peste 80 de imobile ce trebuie să dispară pentru lărgirea arterei Buzeşti. Printre acestea se numără hotelul Marna, fostul cinematograf  Feroviar, Hala lui Matache Măcelarul, toate monumente istorice, şi o benzinărie. “Ultima oară când s-a pus problema exproprierii ni s-au oferit aproximativ patru milioane de euro, dar asta a fost în timpul administraţiei Videanu”, a declarat Vasilis Ferfelis, actualul patron al halei.

Peste un milion de lei pentru exproprieri

Pentru exproprierea clădirilor, Primăria Capitalei va trebui să despăgubească proprietarii cu o sumă de peste 250 de milioane euro, mai exact 1.062.500.000 de lei, se arată în decizia Consiliului General. „Valorile proprietăţilor sunt stabilite de experţi şi de reprezentanţi ai Ministerului de Justiţie. Exproprierile au început anul trecut. Celor care acceptă preţul oferit li se virează banii şi îşi pot cumpăra altă locuinţă, iar chiriaşilor oficiali li se asigură o locuinţă pe perioada lucrărilor”, a declarat Ion Dedu, director la Transporturi, în Primăria Capitalei. Potrivit acestuia, până în prezent, au fost expropriate doar nouă imobile.

„Din 2007 nu a mai venit nimeni”

Cu toate că, pe hârtie, şantierul va începe peste o lună, mulţi dintre oamenii care vor rămâne fără casă ridică din umeri şi spun că nu ştiu nimic concret despre planurile oficialilor. „În 2007 am primit o înştiinţare de la primărie, care ne anunţa că vom fi expropriaţi, dar de atunci nu a mai venit nimeni. Am făcut solicitări ca să aflăm ce urmează să se întâmple. Nu ştim nimic”, a declarat Cezara David, din partea organizaţiei „Romani CRISS”, de pe Strada Buzeşti nr. 19.
Blocaj la poarta Palatului Parlamentului

Pentru a ajunge la Calea Rahovei, artera prevăzută în proiect se loveşte de un obstacol de proporţii: Palatul Parlamentului. Mai mult, noul bulevard va trebui să ocolească şi construcţia Catedralei a Neamului. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, legătura dintre Podul Haşdeu şi Calea „13 Septembrie” se va realiza fie prin pasaj suprateran, fie prin pasaj subteran, pe sub Dealul Arsenalului, dar soluţia va fi stabilită în urma studiului de fezabilitate. Acesta va fi realizat după finalizarea porţiunii Buzeşti-Vasile Pârvan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite