Bucureşti: Filme mute nemaivăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii pot viziona în această seară, la Eurocinema Tinerimea Română, o serie de pelicule mute din perioada 1902-1938.

Cineaştii, jurnaliştii şi studenţii la facultăţile de film au intrare gratuită la Eurocinema Tinerimea Română (vizavi de Teatrul Bulandra).

Proiecţiile încep la ora 20.00, cinefilii având ocazia să se întâlnească cu unii dintre cei mai mari realizatori de film ai lumii.

Douglas Fairbanks, Edwin S. Porter şi Victor Fleming se numără printre celebrităţile din spatele aparatului de filmat a căror muncă va fi descoperită de spectatorii bucureşteni.

Pentru că au fost „ucise“ devreme de peliculele cu sonor, în 1927, filmele mute fascinează şi astăzi prin spectaculozitate, mişcare, dialog şi muzică, în ciuda secvenţelor filmate şi montate parcă rudimentar.

Scenografii bizare, costume fantastice şi trucuri, astfel şi-au construit filmele directorii de film din epocă.

Comedie şi groază

When the Clouds Roll by“ (1919), în regia lui Victor Fleming, cu Douglas Fairbanks în rol principal, actorul preferat din epocă, face parte din seria filmelor create după primul Război Mondial. Este o comedie energică, menită să îngroape amintirile triste ale conflagraţiei.

Un alt film care va fi proiectat în cadrul programului este „Cabinetul doctorului Caligari“ sau filmul-manifest al expresionismului german. Acesta povesteşte cum somnambulul Cesare devine criminal, sub puterea hipnotică a doctorului Caligari. El ucidea noaptea ce promitea ziua, la bâlciul Holstenwall.

Filmul mut „Beggar on Horseback“, din 1925, este o dramă fantezistă, iar „The Life and Death of 9413: a Hollywood Extra“, realizat în 1928, povesteşte eşecul unui bărbat dornic să ajungă star în Cetatea Filmului. „The Telltale“, din acelaşi an, este o adaptare după Edgar Allan Poe, ce are în centrul acţiunii o crimă.

Program de weekend la Tinerimea Română

Sâmbătă

Portret de regizor: Patricia Ferreira (Spania)
ora 18.00  Alchimistul nerăbdător / El Alquimista impaciente (2006)
ora 20.00  Ştiu cine eşti / Se quien eres (2002)

Duminică

Portret de regizor: Patricia Ferreira (Spania)
ora 18.00  Alchimistul nerăbdător / El Alquimista impaciente (2006)
ora 20.00  Ştiu cine eşti / Se quien eres (2002)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite