Bucureşti: Festivalul NexT în an de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT oferă cinefililor bucureşteni, în perioada 1-5 aprilie, 120 de filme, dar şi o serie de seminarii pe teme cinematografice, oferite de cineaştii Cristian M ungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Tom Luddy, Tamas Szekeli, Răzvan Rădulescu.

Anul acesta, criticul de film Andrei Gorzo a selecţionat 25 de filme în competiţia festivalului, producţii din 13 ţări, dar organizatorii au pregătit cinefililor şi alte surprize - 95 de alte titluri cinematografice, prezentate în afara competiţiei.

"În an de criză, ce putem să facem mai mult decât să încercăm să înveselim oamenii? Totuşi, creativitatea şi talentul nu sunt în criză", a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Ada Solomon, directorul festivalului.

Cele 25 de titluri aflate în competiţie au fost alese dintr-un total de 600 de filme înscrise.

“Sunt şi mai mândru decât în anii trecuţi de cum arată selecţia finală. Ştacheta e şi mai sus. Fiecare dintre aceste filme mi se pare un demers cinematografic extrem de consistent în proprii lui termini”, a declarat Andrei Gorzo.

Printre filmele recomandate de criticul Andrei Gorzo se numără producţia franţuzească “Mortul nu aude clopotele”, “un film plasat în Evul Mediu ca acţiune, în care se vorbeşte latina şi franceza veche”, spune criticul.

Seminarii de film

Totodată, la NexT 2009 vor avea loc seminarii de regie sau scenaristică, susţinute de nume consacrate ale cinematografiei.

Pe 2 aprilie, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Ştefan Arsenijevic şi Nadejda Koseva îşi vor expune ideile şi experienţele acumulate în lumea cinematografică în cadrul unui seminar de regie. De asemenea, vor avea loc seminarii de sound-design.

Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura la Cinema Scala şi Cinemateca Eforie - proiecţiile de film - şi Orange Concept Store - seminariile.

Ajuns la a treia ediţie, festivalul este creat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu, ucişi într-un accident de maşină în vara anului 2006. Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite