Bucureşti: Dan Iordăchescu, bariton de cartea recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Dan Iordăchescu, bariton de cartea recordurilor
Bucureşti: Dan Iordăchescu, bariton de cartea recordurilor

Maestrul Dan Iordăchescu deţine un record demn  de Cartea Recordurilor, acela de a fi unicul bariton din lume a cărui carieră numără şase decenii neîntrerupte de cântec.

Prmul său rol a fost chiaburul din „Cântec de viaţă nouă“, de Florin Comişel.

„Aveam 19 ani şi interpretam un bărbat de peste 50 de ani, personaj pe care l-am făcut să fie foarte îndrăgit de public. N-am apucat să-l joc decât de vreo şase ori, pentru că cenzura comunistă a oprit reprezentaţiile, deranjată de succesul chiaburului meu”, îşi aminteşte amuzat maestrul.

Un palmares de excepţie

De fapt, acest rol a însemnat naşterea unui talent muzical şi dramatic ce avea să marcheze istoria interpretativă a muzicii lirice naţionale şi internaţionale.

Maestrul Dan Iordăchescu a susţinut nu mai puţin de 1.100 de spectacole pe cele mai mari scene ale lumii, în peste 61 de capitale, 80 de metropole şi 331 de oraşe.

A avut spectacole la Scala din Milano, la Operele din Viena, Paris, München, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas şi Balşoi Teatru.

De-a lungul celor 60 de ani de carieră i-a avut ca parteneri pe cunoscuţii interpreţi Placido Domingo, Mario Del Monaco, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, N. Rossi-Lemeni sau Giuseppe Di Stefano.

A cântat sub bagheta marilor Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovici, Tullio Serafin, Sir Colin Davis şi a participat la 31 de festivaluri europene, americane şi asiatice.

Recordmen
de Guinness Book

În prezent, Dan Iordăchescu este singurul bariton din lume care a împlinit 60 de ani consecutivi de reprezentaţii pe scena lirică. 

De asemenea, maestrul este unicul laureat din lume al Marelui Premiu Mozart, de la Salzburg, din 1956, distincţie pe care nimeni n-a mai câştigat-o vreodată. În acel an jubiliar Mozart, la 200 de ani de la naşterea compozitorului austriac, ziarul „Salzburger Nachrichten”, din 12 septembrie 1956, scria despre baritonul român, pe atunci în vârstă de 26 de ani: „Cu Dan Iordăchescu, muzica lui Mozart nu mai trece prin Salzburg, ci prin Bucureşti“.

Aeste două recorduri mondiale ale maestrului vor fi omologate, în toamnă, de Guinness Book.

Mâine, concert aniversar
la Ateneu

Artistul va celebra cele şase decenii de artă lirică interpretativă prin Concertul „Multa et Multum“. Spectacolul, organizat mâine, 2 iunie, de ziua sa de naştere, va avea loc la Ateneul Român, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2.

Alături de baritonul Dan Iordăchescu vor urca pe scenă cele două fiice ale sale care i-au moştenit talentul: mezzosoprana Cristina Iordache-Iordăchescu şi soprana Irina Iordăchescu.

născut
ll 2 iunie 1930,  la Vânju Mare (judeţul Mehedinţi)
Studii
ll Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“. Studii complementare de canto la Salzburg, Paris şi Roma
experienţă
ll Prim solist la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti, din decembrie 1956.
Familie ll Are trei fiice, două dintre ele, artiste lirice. Împreună cu ele susţine concertele intitulate „Dinastia  lirică Iordăchescu”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite