Bucureşti: Concurs pentru geniile informaticii în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concurs internaţional de proiecte informatice are loc timp de patru zile, în Capitală. Un robot-spion, un program de verificare a plăcuţei de înmatriculare a maşinilor şi unul de coordonare a unei biblioteci sunt doar câteva dintre proiectele participante.

Circa 250 de elevi şi studenţi din 27 de ţări concurează până la 27 aprilie, la etapa finală a concursului internaţional InfoMatrix 2009, eveniment desfăşurat în Capitală. Tinerii organizaţi pe echipe vor încerca timp de patru zile să cucerească juriul cu invenţiile lor, la cea de-a VII-a ediţie a concursului de proiecte informatice ce are loc la International School of Bucharest din Capitală.


Unul dintre proiectele participante este cel al echipei Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. Elevii Andrei Ruse şi Cosmin Gorgovan, coordonaţi de Ali Yuksel, profesor de informatică au realizat un robot-spion. ,,Ne-am gandit la misiuni periculoase. Aparatul poate fi însă uşor adaptat pentru alte lucruri, precum însoţirea persoanelor cu dizabilităţi“, a explicat, pentru Adevărul de Seară, Andrei Ruse. Elevul nu este la primul concurs de acest gen. ,,Anul trecut, în Turcia, am luat medalie de bronz, iar la InfoMatrix am obţinut o medalie de aur“, a adăugat Andrei. Proiectul poate fi comandat de la distantă şi poate îndeplini mai multe sarcini, întrucât o cameră video i se poate ataşa pe braţ. Camera poate înregistra şi transmite imagini din locul unde a fost plasat pe orice dispozitiv: PDA, computer sau telefon mobil. Astfel, poate fi folosit ca robot însoţitor al unei persoane cu dizabilităţi, robot-spion, robot-gardă de corp sau robot de intervenţii precum căutarea printre ruine a unor persoane dispărute în urma unui cutremur.

Program de verificare a maşinilor
Printre proiectele ce participă la competiţia din acest an se numără un program de verificare a plăcuţei de înmatriculare a maşinilor, realizat de echipa din Kyrgyzstan. Sistemul este foarte util pentru o companie, ştiindu-se ce maşină a intrat sau a ieşit din parcare. Când automobilele intră în clădirea unei companii o cameră de luat vederi înregistrează datele de pe plăcuţa de înmatriculare, introducându-le într-o bază de date. Un alt proiect este cel de coordonare a unei biblioteci, al echipei din Turcia. Este un proiect pe care Colegiul de Poliţie din Ankara deja l-a implementat în coordonarea propriei biblioteci. Sistemul uşurează munca bibliotecarilor şi căutarea cărţilor de către vizitatori. Acesta permite folosirea unui cod de bare prin citirea căruia utilizatorul poate obţine informaţii despre cărţile existente. La eveniment, vor fi prezentate proiecte înregistrate la cinci  categorii de concurs:  Artă Computerizată, Conţinut digital, Programare,  Programare computerizată şi Fotografie. La fiecare secţiune vor fi trei echipe câştigătoare care vor primi premii în bani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite