Bucureştenilor nu le place să mai trăiască în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Comisiei Europene arată că Londra şi Atena au un punct comun cu capitala noastră: nemulţumirea locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc Viaţa în Bucureşti este

Un studiu al Comisiei Europene arată că Londra şi Atena au un punct comun cu capitala noastră: nemulţumirea locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc

Viaţa în Bucureşti este din ce în ce mai dificilă, spun chiar locuitorii Capitalei, potrivit unui ultim studiu făcut de CE în 75 de capitale şi oraşe europene şi publicat recent la Bruxelles. Avem una dintre cele mai zgomotoase şi nesigure capitale, cu puţine parcuri şi un transport în comun care ne scoate peri albi în fiecare zi. Cu toate acestea, doar 11% din repondenţii bucureşteni spun că sunt total nemulţumiţi de Capitală.

Rezultatele studiului arată că românii sunt mai europeni decât credeau, cel puţin prin felul în care cei mai noi cetăţeni ai Uniunii, bucureştenii, privesc traiul în oraşul în care locuiesc. Deşi cei mai mulţi dintre aceştia nu au probleme cu plata facturilor, ceea ce înseamnă că se descurcă binişor, ei sunt nemulţumiţi de poluare, dificultatea în a-şi găsi un loc de muncă, lipsa spaţiilor verzi, dar şi de administraţia locală.

Pe aceeaşi lungime de undă se află italienii din Palermo şi Napoli. La polul opus, românii din alte două mari oraşe ale ţării, Cluj-Napoca şi Piatra Neamţ, sunt mulţumiţi, în ansamblu, de ceea ce le oferă oraşul în care trăiesc.

Locuinţe scumpe şi joburi puţine

Cei care se află în căutarea unui loc de muncă se pot orienta tot după rezultatele eurobarometrului. Astfel, aproximativ 70% din cei intervievaţi consideră că pot găsi un loc de muncă destul de uşor în Praga, Copenhaga sau Dublin, dar nu acelaşi lucru se întâmplă la Bucureşti. Aici doar 8% din repondenţi nu au probleme cu jobul, pe lângă aproape 60% care susţin că este dificil să găsesţi un loc de muncă suficient de bine plătit.

În ce priveşte găsirea unei locuinţe, bucureştenii se pot consola cu ideea că nici în Paris, Luxembourg sau Dublin nu se găsesc apartamente sau case la un preţ rezonabil. Acest lucru este confirmat de peste 70% din cei care au răspuns sondajului.

Capitală nesigură

Siguranţa pe străzi şi în alte locuri publice îi bagă în sperieţi pe turiştii care vizitează Bucureştiul, dar şi Atena, Istanbul, Napoli sau Sofia, mai arată studiul. Cei mai optimişti europeni sunt cei din ţările nordice, unde peste 90% din repondenţi au afirmat că nu au nicio problemă cu siguranţa în locurile publice.

Poluarea din oraş şi lipsa spaţiilor verzi dă bătăi de cap bucureştenilor în aceeaşi măsură ca şi atenienilor sau majorităţii italienilor. Nici Marea Britanie nu stă mai bine la capitolul poluare, peste 75% din londonezi spunând că aceasta este o problemă majoră.

Aglomeraţia din autobuze, tramvaie, troleibuze sau din metrou, atât de obişnuită în Capitala noastră, se apropie de cea din Italia sau Spania. Faţă de acestea, în Germania, Austria sau Marea Britanie, locuitorii sunt mulţumiţi de sistemul de transport în comun şi îl folosesc mai ales pentru a ajunge la serviciu. Felul în care este cheltuit banul public atinge extreme opuse chiar în ţara noastră.

În timp ce clujenii cred că administraţia îşi face datoria cheltuind responsabil fondurile de la buget, bucureştenii cred contrariul. Acelaşi lucru îl cred şi locuitorii din Sofia şi Napoli. Cei mai nemulţumiţi de seriozitatea administraţiei sunt locuitorii din Berlin.

Speranţă de viaţă redusă la Călăraşi

În 59 din cele 75 de oraşe incluse în studiu, majoritatea repondenţilor s-au declarat mulţumiţi de calitatea serviciilor medicale. Bucureştiul se află în coada clasamentului, între cele 16 oraşe unde mai degrabă te duci la o clinică privată decât să ajungi la spital. Alături de Capitală se mai află şi Piatra Neamţ, Palermo şi Sofia, cu un procent de peste 75% în ceea ce priveşte nemulţumirea faţă de sistemul medical.

Speranţa de viaţă este mai scăzută în statele din Europa Centrală şi de Est, de 77 de ani la femei şi 71 de ani la bărbaţi, faţă de Spania, Italia sau Germania, unde speranţa de viaţă ajunge la 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Stresul aduce un record nedorit pentru Călăraşi, unde speranţa de viaţă pentru femei a ajuns la 72-73 de ani. Bărbaţii, în schimb, ar trebui să ocolească Tallinn (Estonia), unde speranţa de viaţa este de doar 66 de ani.

Bucureşti, mândria Europei

În ciuda problemelor pe care le are Capitala, cele mai mari concentraţii de persoane cu o educaţie peste medie se află în Milano, Glasgow şi Bucureşti. Şi chiar dacă bucureştenilor nu le place în procent de 11% oraşul în care trăiesc, clujenii şi nemţenii nu şi-ar schimba domiciliul pentru nimic în lume. Aici doar 2%, respectiv 1% din locuitori sunt nemulţumiţi de oraşul lor. Studiul Comisiei Europene a fost făcut în 75 de oraşe, unde persoanele intervievate au răspuns la 23 de întrebări despre calitatea vieţii din oraşul respectiv.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite