Bucureştenii luptă pentru spaţiul lor verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două parcuri şi o stradă din sectorul 4 al Capitalei au fost împrejmuite pentru a fi retrocedate . O zonă verde de 4.600 de metri pătraţi din sectorul 4 a fost împrejmuită şi urmează să

Două parcuri şi o stradă din sectorul 4 al Capitalei au fost împrejmuite pentru a fi retrocedate .

O zonă verde de 4.600 de metri pătraţi din sectorul 4 a fost împrejmuită şi urmează să fie retrocedată proprietarilor, aflaţi deocamdată în străinătate. Punerea în posesie a fost aprobată printr-o hotărâre a Primăriei Municipiului Bucureşti. Nemulţumiţi că nu vor mai avea parc între blocuri, peste 200 de bucureşteni care locuiesc în Aleea Terasei au protestat în acest weekend faţă de hotărârea autorităţilor.

Bucureştenii sunt supăraţi că terenul a fost deja împrejmuit, iar maşinile parcate în zonă au fost mutate în timpul nopţii. Protestul a fost susţinut de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Cetăţeanului, care a fost sesizată de către un cetăţean din zonă.

"Noi nu contestăm dreptul de proprietate al nimănui, dar două parcuri şi o stradă au fost împrejmuite. Unde este Fondul Proprietatea şi de ce nu sunt despăgubiţi proprietarii, aşa cum prevede legea?", a declarat Cristian Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Cetăţeanului (ANPC). Acesta l-a acuzat pe primarul Inimăroiu că a dat autorizaţie de împrejmuire a zonei.

Inimăroiu spune că nu a fost consultat

Cristian Popescu a spus că azi va depune plângere penală împotriva proprietarilor. "Vom cere ca, printr-o ordonanţă prezidenţială, să se suspende aceste acte. Proprietarii actuali sunt cetăţeni străini, care au cumpărat la mâna a treia terenul", a declarat preşedintele ANPC.

Primarul sectorului 4 a declarat pentru ziarul "Adevărul" că nu a fost consultat atunci când terenul a fost retrocedat. "Eu nu sunt de acord cu retrocedările spaţiilor dintre blocuri, pentru că ele sunt spaţiile de joacă ale copiilor", a spus Adrian Inimăroiu. Prezenţi la protest, consilierii PNL au spus că "problema se va rezolva cel mai probabil printr-un schimb de terenuri".

"Vom face toate demersurile şi cred că în final proprietarul va accepta un schimb de terenuri. În cazul în care acesta nu acceptă, va rămâne proprietarul unui parc, dar nu va avea dreptul să-i schimbe destinaţia. Cred că acţiunea de împrejmurire a proprietăţii a fost făcută pentru a le forţa mâna autorităţilor şi a obţine un schimb de terenuri", au declarat consilierii.

Fostul primar acuză interese

Fostul primar al sectorului 4 Vasile Mihalache este de părere că terenul a fost dat după aceleaşi criterii după care a fost retrocedat şi Parcul Bordei. "Este un parc care va fi desfiinţat. Acest cartier este atât de înghesuit încât nu se mai poate face nimic decât distrugând.

E destul teren la marginea sectorului care putea fi dat în schimb. Şi cred că acest al treilea cumpărător este cel care a aranjat totul. De multe ori, proprietarii adevăraţi sunt oameni amărâţi, care vând drepturile litigioase", a spus Mihalache. Acesta a adăugat că probabil Primăria Capitalei are "un interes".

"Dacă primăria se implică mai mult, dacă oamenii sunt interesaţi să meargă până la capăt, se va rezolva, iar titlul de proprietate poate fi schimbat", a mai spus Mihalache.

Întrebat despre hotărâre, viceprimarul Capitalei, Ionuţ Popa, a declarat că va putea da o poziţie oficială azi sau mâine, după ce va studia documentaţia. Reprezentanţii Prefecturii Capitalei au spus însă că vor ataca în contencios orice acţiune de retrocedare a terenului.

Potrivit Ordonanţei de Guvern 114/2007, destinaţia spaţiilor nu poate fi schimbată, indiferent de regimul juridic al acestora. De asemenea, nu e permisă nici reducerea suprafeţelor acestora sau strămutarea lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite