Bucureştenii, cei mai flămânzi după credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile contractate de locuitorii Capitalei în primul semestru au înregistrat cel mai mare avans, de 26,01% Dacă locuitorii din afara Capitalei au manifestat un interes sporit pentru

Împrumuturile contractate de locuitorii Capitalei în primul semestru au înregistrat cel mai mare avans, de 26,01%

Dacă locuitorii din afara Capitalei au manifestat un interes sporit pentru finanţările imobiliare, bucureştenii s-au înghesuit la credite de consum.

În ciuda înăspririi condiţiilor de acordare a împrumuturilor, populaţia continuă să facă apel la finanţările oferite de bănci. În primele şase luni ale acestui an, valoarea creditelor contractate de români a crescut cu 21,6%, până la 87,18 miliarde de lei, potrivit datelor băncii centrale.

O preferinţă mai accentuată s-a consemnat în cazul finanţărilor pentru locuinţe, care au crescut în primul semestru cu 22,09%, ajungând la un nivel de 17,4 miliarde de lei. Deşi au crescut mai lent, cu 18,8%, creditele de consum conduc detaşat ca valoare agregată, cu 65,67 miliarde de lei, ocupând o pondere de peste 75% din total.

Capitala, tot mai multe credite de consum

În topul creşterilor consemnate de valoarea împrumuturilor contractate de populaţie în semestrul întâi conduce detaşat regiunea Bucureşti-Ilfov. Bucureştenii au accesat în intervalul analizat cu 26,01% mai multe finanţări. Tot ei sunt campioni şi în ceea ce priveşte valoarea împrumuturilor, respectiv 26,21 miliarde de lei.

Acest lucru se explică prin nivelul de trai mai ridicat din această regiune, dar şi prin preţurile mai piperate la locuinţe. Dacă în restul regiunilor din ţară ritmul de creştere al împrumuturilor pentru locuinţe a fost, în acest an, superior celui de consum, Bucureştiul este excepţia care confirmă regula.

Aici, locuitorii au manifestat un apetit sporit pentru creditele de consum care au avansat cu 25,04%, faţă de ritmul de 22,3% în cazul finanţărilor pentru case.

Clujenii susţin Nord-Vestul

În celelalte regiuni de dezvoltare ale României, preferinţa populaţiei pentru împrumuturi s-a manifestat aproximativ în aceeaşi măsură în primele şase luni din 2008. Ritmurile de creştere a finanţărilor s-au situat între 19 şi 22% în intervalul ianuarie-iunie 2008, dar valorile agregate pe fiecare regiune nu s-au ridicat la mai mult de 11 miliarde de lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului s-au clasat locuitorii din Nord-Vest, care au luat cu 21,44% mai multe finanţări, soldul acestora ajungând la 10,67 miliarde de lei. Poziţia ocupată în clasament de regiune este susţinută de creditele accesate de locuitorii Clujului, în urcare cu 26% în intervalul analizat.

Pe poziţiile următoare, cu creşteri ale finanţărilor de peste 20% în prima jumătate a anului, s-a situat populaţia regiunilor de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.

Oltenii, cele mai puţine împrumuturi

Împrumuturile contractate de populaţia regiunilor Sud, Centru şi Vest au avansat cu puţin peste 19% în intervalul ianuarie - iunie 2008.

Astfel, la finele celei de-a şasea luni, valoarea finanţărilor contractate de locuitorii din Sud a ajuns la 8,5 miliarde de lei, a celor din Centru la 8,58 miliarde de lei, respectiv 7,11 miliarde lei în cazul populaţiei din Vest.

Cei mai puţin interesaţi de împrumuturile bancare s-au dovedit în primul semestru locuitorii din regiunea Sud-Vest. Mai exact, creditele contractate de olteni au înregistrat cel mai redus ritm de creştere, dar şi cel mai mic sold.

În timp ce dinamica finanţărilor a fost de 17,52% în primul semestru al acestui an, valoarea agregată a acestora a ajuns la 7,09 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite