Bucureştenii vor afla cum e să fii gazda francofoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

inclusiv din Liban, 40 de miniştri de externe, peste 1.500 de delegaţi. Oaspeţii au început deja să sosească la Bucureşti, a anunţat secretarul de stat în MAE, Cristian Preda. Pentru cel mai

inclusiv din Liban, 40 de miniştri de externe, peste 1.500 de delegaţi. Oaspeţii au început deja să sosească la Bucureşti, a anunţat secretarul de stat în MAE, Cristian Preda. Pentru cel mai mare eveniment la nivel înalt găzduit vreodată de ţara noastră au muncit peste 17.000 de români, iar cheltuielile se ridică la nouă milioane de euro, la care se adaugă contribuţii din partea guvernelor Franţei, Canadei şi Elveţiei.
Deschiderea oficială a sommet-ului va avea loc joia viitoare, cu discursurile preşedinţilor Traian Băsescu, Jacques Chirac şi al şefului CE, Jose Manuel Barroso. Agenda reuniunii la nivel înalt cuprinde primirea de noi membri, statutul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), modificarea contribuţiilor financiare ale statelor membre. În prezent, România contribuie cu 55.000 de euro, dar această sumă va creşte treptat în următorii ani. Spre comparaţie, Franţa plăteşte 11 milioane de euro, iar Belgia trei milioane de euro. Va fi adoptat un document final - Declaraţia de la Bucureşti - şi va fi ales un nou secretar general al organizaţiei.

Primele doamne, întâlnire cu elevii şi cu sportivii
De soţiile liderilor OIF se va ocupa soţia preşedintelui Băsescu, Maria, care le va oferi un dejun la Hotel Intercontinental. Primele doamne vor participa la ceremonia de deschidere a sommet-ului, vor avea întâlniri cu elevii şcolii Centrale şi cu gloriile sportive ale Românei şi vor vizita Muzeul Naţional de Artă.Preşedintele Băsescu va fi prezent la deschiderea seriei de concerte din Piaţa Revoluţiei, sâmbătă seara, iar premierul Călin Popescu Tăriceanu va da startul, duminică, împreună cu secretarul general al OIF, Abdou Diouf, la cel de-al şaselea raliu umanitar Bucureşti-Dakar, la care participă anul acesta circa 15 voluntari, francezi şi români. Ca şi în anii precedenţi, după raliu, maşinile vor fi oferite serviciilor sociale senegaleze.

"Burghezul gentilom", cu personaje românizate
Alte manifestări culturale de marcă vor fi prilejuite de această reuniune a francofoniei. Duminică va fi decernat Premiul celor Cinci Continente.
Laureata pe anul 2006 este romanciera Anada Devi, din insulele Mauritius pentru romanul său "Eve de ses decombres". Fiindcă una din principalele teme ale celui de-al 11-lea Sommet al Francofoniei priveşte "noile tehnologii ale comunicării", un "covor numeric interactiv" supranumit "Mişcare, Vorbire" va fi instalat în aer liber în centrul vechi al Bucureştiului. Tinerii vor putea să îmbine imagini video, scrieri, cuvinte şi sunete şi să creeze astfel "o ţesătură multiculturală de sonorităţi şi ritmuri".
Acest proiect s-a bucurat de un mare succes la Paris. Bucureştenii mai sunt aşteptaţi la Teatrul Naţional, unde vor putea viziona spectacolul "Burghezul gentilom" cu personajele românizate.

ANAT nu vrea restricţii pentru turişti în timpul sommet-ului
Reprezentanţii agenţiilor de turism au solicitat ministrului transporturilor, Radu Berceanu, ca restricţiile de circulaţie introduse în Bucureşti cu ocazia Sommet-ului Francofoniei să nu îngrădească accesul spre şi de la aeroport al autocarelor cu turişti. "În situaţia în care vor fi întârzieri la aeroport şi pierderi de avioane, precum şi blocarea desfăşurării programelor turistice, consecinţele contractuale pe termen scurt şi lung pot fi extrem de grave", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Gheorghe Fodoreanu.

Fără reclame şi coşuri de gunoi la Sommet-ul Francofoniei
Reprezentanţii firmelor de salubritate din Capitală au ridicat ieri sute de coşuri de gunoi care erau agăţate de stâlpii de pe traseul cu restricţii pe perioada Sommet-ului Francofoniei. "Am primit comanda de la primărie (generală n.r.), unde a venit ordin de la SRI să scoatem coşurile de gunoi, pentru că acestea pot fi folosite şi în alte scopuri decât acela de a depozita resturi menajere", explică directorul firmei de salubritate "REBU", Mircea Raicu. El a adăugat că, în aceste zone, vor fi angajaţi ai REBU care vor "patrula" cu sacii în mână, ca să strângă gunoaiele. De asemenea, 15% din totalul maşinilor firmei de salubritate care curăţau în mod normal centrul Capitalei vor intra, pe perioade scurte de timp, în ariile cu interdicţii rutiere, ca să-şi facă treaba. În plus, edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a dispus desfiinţarea temporară a firmelor luminoase şi a mash-urilor (pânze publicitare n.r.) de pe clădirile care sunt pe lista monumentelor din patrimoniul naţional, în special din zona de nord a Capitalei. "Panourile care nu au autorizaţie nu vor mai avea ce căuta pe clădiri", susţine Chiliman.

Comercianţii au aflat de la tv de interzicerea aprovizionării
Ziarul Adevărul a făcut un sondaj la magazinele de pe traseul pe care vor veni şefii de state care vor participa la Sommet-ul Francofoniei. Comercianţilor nu li s-a comunicat în niciun fel restricţia privind aprovizionarea pe timpul Congresului. "Am aflat şi noi de la televizor, dar nu vom lua nicio măsură până când nu ne vor anunţa oficial", ne-a declarat şefa de magazin a unui supermarket din zona Palatului Parlamentului. Alţii spun că au aflat de la furnizori, care i-au anunţat că nu pot aduce produsele comandate. Barurilor şi magazinelor din apropierea zonelor de cazare a şefilor de state şi Palatului Parlamentului li s-a interzis comercializarea băuturilor alcoolice. Cei mai norocoşi comercianţi sunt cei de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, zonă prin care se va circula pe o bandă. Aici sunt mai ales hipermarketuri, care s-au aprovizionat din timp. Toţi agenţii comerciali sunt conştienţi că vânzările vor scădea foarte mult, pentru că nu vor mai veni cumpărături decât din imediata vecinătate, dar ne-au declarat că e mai bine decât deloc. Mulţi dintre ei au norocul că sunt amplasaţi la parterul blocurilor şi vor putea face aprovizionarea şi arunca gunoiul în spatele acestor blocuri. În faţa Palatului Parlamentului au fost deja parcate maşinile care îi vor transporta pe şefii de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite