Bucureştenii, ademeniţi pe litoral în zilele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii summitului Alianţei Nord-Atlantice preconizează că o plecare masivă a bucureştenilor către staţiunile turistice ar lăsa libere bulevardele Capitalei. Cei mai importanţi

Organizatorii summitului Alianţei Nord-Atlantice preconizează că o plecare masivă a bucureştenilor către staţiunile turistice ar lăsa libere bulevardele Capitalei.


Cei mai importanţi lideri ai lumii, un număr de aproximativ 3.000 de delegaţi şi nu mai puţin de 3.500 de jurnalişti, vor sosi la Bucureşti la începutul lui prier (2-4 aprilie), în cadrul uneia dintre cele mai ample întâlniri organizate până în prezent de Alianţa Nord-Atlantică. În consecinţă, Guvernul României are de făcut faţă unei provocări uriaşe - blocajele de circulaţie în Bucureşti, asemănătoare celei ridicate în 2006, când a avut loc Sommet-ul Francofoniei.

Aşa că una dintre soluţiile găsite pentru descongestionarea Capitalei în zilele de summit este un proiect de hotărâre de guvern care ar acorda zile libere personalului bugetar (estimat la aproximativ 20.000 de angajaţi pentru Bucureşti) pe perioada desfăşurării summitului. Iniţiativa guvernului ar începe să fie aplicată şi la unele companii particulare, fapt ce ar oferi o minivacanţă unei mari părţi a populaţiei active a Capitalei.


Preţuri mai mici ca la bulgari


Posibila oportunitate nu putea să nu mobilizeze şi operatorii de turism de pe litoral. "Ne pregătim cu forţe proprii pentru această ocazie, e foarte greu să te mai bazezi pe sprijin central în ziua de azi. La summit, unii dintre bucureşteni vor munci din greu, dar vrem să fim o alternativă pentru cei care vor dori să evadeze din oraş.

Am convingerea că, pentru acele zile, mulţi ar prefera drumul spre litoral!", ne-a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului - Litoral (APDT-L). "Sunt câteva zeci de hoteluri care sunt membre ale asociaţiei şi care, participând la programele noastre, vor practica tarife de cazare inferioare celor practicate de vecinii bulgari.

Apoi, putem să ieşim în întâmpinarea oaspeţilor noştri cu evenimente: o defilare a maşinilor de epocă pe Autostrada Soarelui, un show aerian, inaugurarea unui club Mania pentru numeroşii amatori de clubbing, un festival interetnic şi multe altele", ne-a mai spus Martin. De asemenea, tot pentru bucureştenii care ar putea sosi în perioada summitului pe litoral, se vor organiza acţiuni de tipul "Porţi deschise" (intrarea liberă) pe autobuzele turistice supraetajate, la telegondolă, Planetariu, Delfinariu, la monumentul Adamclisi şi în toate muzeele constănţene. Multe dintre aceste proiecte s-ar constitui ca "repetiţii generale" înaintea deja tradiţionalului "exod" al românilor spre Marea Negră, în zilele de Paşti şi de 1 Mai.


Dacă agenţii economici se manifestă "vioi" în promovarea proiectelor, la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Meserii Liberale pare instaurată o stare de apatie şi aşteptare. Spre deosebire de alţi ani, când forul tutelar din turism anunţa cu surle şi trâmbiţe o multitudine de facilităţi pentru turişti, acordate prin programe guvernametale, anul acesta conducerea ministerului nu pare stresată de apropierea summitului.

De exemplu, ministrul Ovidiu Silaghi, secretarul de stat Lucia Morariu (Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul ministerului) şi alţi responsabili erau plecaţi să viziteze Târgul berlinez de turism ITB, în Germania, lăsând instituţia aproape pustie. "În primul rând, sprijinim asociaţiile din turism locale să îşi facă publice ofertele! Momentan, cu privire la iniţiativa de a se acorda un număr de zile libere, se aşteaptă informaţii suplimentare de la Guvern!", ni s-a transmis de la Serviciul de Relaţii Publice al instituţiei.

preţuri

Dubla pleacă de la 110 lei pe noapte

"Pentru perioada cuprinsă între 2 şi 6 aprilie, preţurile variază între 99 şi 300 de lei camera single, pe noapte, şi între 110 lei şi 500 de lei camera dublă, funcţie de numărul de stele ale hotelului. Turiştii pot închiria şi garsoniere sau apartamente de lux în cadrul unităţilor hoteliere respective, preţul acestora variind între 180 şi 535 de lei pe noapte.", a declarat secretarul general al APDT-L, Florentina Boariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite