Bruxelles-ul reacţionează la criza de pe piaţa cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană propune eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale şi le dă voie fermierilor să-şi cultive în întregime terenurile. Executivul european etichetează situaţia

Comisia Europeană propune eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale şi le dă voie fermierilor să-şi cultive în întregime terenurile.

Executivul european etichetează situaţia de pe piaţa comună a cerealelor ca fiind "extraordinar de tensionată". "Uscăciunea şi căldura din aprilie, urmate de o vară schimbătoare în Vest, seceta şi valurile de caniculă din Est au dus la o scădere a producţiie estimate la nivelul EU-27 sub nivelul de anul trecut. Preţurile sunt deja la maxime istorice.

Stocurile de intervenţie au scăzut de la 14 milioane de tone, la începutul anului, la un milion de tone, acum. La nivel mondial, stocurile se aşteaptă să scadă la niveluri minime record, în principal în marile ţări exportatoare." În aceste condiţii, la ultimul Consiliu al UE, miniştrii agriculturii au aprobat propunerea Comisiei de renunţare, pentru un an, la eliminarea acelor prevederi prin care fermierii sunt obligaţi să lase necultivate 10% din terenurile agricole.

Obligaţia este în vigoare din 1992 pentru toţi fermierii elgibili să primească subvenţii. Asemenea prevederi (aplicate deocamdată doar în vechile state membre), ciudate la prima vedere, au rolul de a proteja fermierii de scăderile de preţ care apar în caz de supraproducţie. Prin măsura adoptată, se aşteaptă ca la anul să apară pe piaţă un plus de 10 milioane de tone de cereale, dar cantitatea nu este suficient de "liniştitoare". Urmează noi măsuri pentru creşterea ofertei de materii prime.

Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, a anunţat propunerea de eliminare a taxelor la importurile de cereale, până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor. Din nou, efectele nu se aşteaptă să fie spectaculoase, după cum a recunoscut chiar comisarul. Din cauza constrângerilor legate de comerţul mondial, în special în relaţia cu SUA, taxele sunt în general reduse, la porumb, grâu sau orz. În România, se pare chiar că efectele nu vor fi deloc spectaculoase.

"În acest moment, majoritatea producătorilor au asigurate stocurile în proporţie de 60%. Au importat în special din Ungaria, iar din afara UE, din Serbia, pentru că nu erau taxe. Dar Serbia a interzis exporturile, la fel şi Ucraina. Acum, dacă se elimină taxele, se poate lua în calcul importul din Rusia, deşi nici aici taxa nu era mare - 12 euro/tonă. Deci nu ne aşteptăm la reducerea preţului la grâu, iar anunţatele scumpiri la pâine nu vor putea fi evitate", spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului producătorilor din domeniul panificaţiei, Rompan. (Cristian Ştefan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite