Bruxelles-ul vrea drepturi unice pentru consumatorii de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană cere ca energia să fie disponibilă la preţuri rezonabile, uşor de comparat şi transparente Românii pot spera să aibă contracte cu furnizorii de energie la standarde

Comisia Europeană cere ca energia să fie disponibilă la preţuri rezonabile, uşor de comparat şi transparente

Românii pot spera să aibă contracte cu furnizorii de energie la standarde europene. Executivul de la Bruxelles promite că, până la sfârşitul anului, va elabora un document care să reunească drepturile consumatorilor europeni, astfel încât aceştia să fie protejaţi în faţa marilor companii furnizoare de utilităţi.

"În România există un segment al populaţiei foarte mare cu venituri foarte reduse. Trebuie să ne asigurăm că aceştia vor avea acces la electricitate şi gaze la preţuri rezonabile", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, Donato Chiarini. Preţurile rezonabile şi contractele transparente sunt două dintre cerinţele pe care CE vrea să le impună pe piaţa de energie, printr-o cartă a drepturilor consumatorilor. "Carta va fi făcută cunoscută consumatorilor prin internet. Trebuie să-i facem conştienţi pe cetăţeni de drepturile lor în relaţia cu furnizorii de gaze şi electricitate. Uneori, este foarte dificil să întrerupi un contract cu o companie, dar dacă nu îţi convin condiţiile, trebuie să fii liber să schimbi furnizorul", a adăugat Chiarini.

Consumatorii casnici din majoritatea statelor UE, inclusiv România, au, începând cu 1 iulie, dreptul legal de a selecta furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, pe fondul intrării în vigoare a reglementărilor privind deschiderea pieţei de profil.

Marii furnizori, fără concurenţă

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că va demara o campanie pentru a informa populaţia despre posibilitatea acestora de a-şi schimba actualii furnizori. Sub sloganul "Cine vă aduce lumina şi căldura în casă? - Alegerea vă aparţine", circa 4.000 de postere care anunţă liberalizarea pieţei de energie, tipărite cu bani de la UE, vor fi distribuite în ţară. Practic însă, niciun consumator casnic nu poate renunţa la actualele contracte în favoarea altora mai bune, cu preţuri mai avantajoase, întrucât nicio altă companie, în afară de Electrica sau Distrigaz, nu şi-a anunţat intenţia de a intra pe segmentul rezidenţial.

Drepturile consumatorilor prevăzute de UE:

- dreptul de a schimba furnizorul de gaz/electricitate fără nicio taxă;

- oferirea unor cote minime de servicii energetice (electricitate, căldură şi gaze naturale) pentru cetăţenii defavorizaţi;

- dreptul la proceduri de plângere simple şi necostisitoare, în cazul litigiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite