Un an de la căderea Lehman Brothers - Revista presei economice
0
Presa economică de astăzi scrie despre falimentul Lehman Brothers, restructurarea agenţiilor sau mărirea profitului la şase luni al companiei Automobile Craiova. Printre alte subiecte, preţul aurului a depăşit 1.000 $, iar E.ON este nemulţumit de randamentul investiţiilor din România.
Un an de la căderea Lehman Brothers
, falimentul care a schimbat întreaga lume. Falimentul Lehman Brothers a zguduit lumea financiară din temelii. Băncile s-au temut că vor veni sute de mii de clienţi să îşi retragă banii şi au început să acţioneze haotic, adică au ridicat dobânzile la cote nesustenabile. Şocul din SUA s-a extins rapid în toată lumea, iar statele bogate din Occident au fost nevoite să intervină cu zeci de miliarde de euro pentru a susţine băncile, scrie Ziarul Financiar.
Restructurarea agenţiilor ocoleşte lefurile şefilor. Şefii agenţiilor guvernamentale şi autorităţilor publice urmând a fi supuse restructurării îşi vor pierde funcţia de conducere, însă ar putea rămâne în cadrul instituţiilor respective pe un post inferior, dar care va fi transformat corespunzător studiilor şi condiţiilor de vechime, potrivit proiectului legii unitare de salarizare, trimis la Parlament la începutul săptămânii şi pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea la mijlocul acestei luni, anunţă Business Standard.
Automobile Craiova şi-a mărit cu 34% profitul la şase luni. Automobile Craiova, firma care comercializează piesele de schimb pentru automobilele Daewoo, a raportat pentru prima jumătate a acestui an un profit net de 1,45 milioane lei, cu o treime mai mare decât în perioada similară a anului trecut, în contextul încasărilor din chirii şi dobânzi bancare, potrivit Money.
Preţul aurului a depăşit 1.000 $, titrează Curirul Naţional. Preţul aurului a depăşit ieri 1.000 de dolari pentru a treia oară în ultimii 2 ani, pe baza slăbiciunii dolarului şi ca urmare a grijilor ridicate de sustenabilitatea redresării economice şi de o posibilă inflaţie. Unii analişti susţin că acest preţ reflectă incertitudinea din piaţă şi că va rămâne peste valoarea de 1.000 de dolari, alţii sunt de părere că această majorare nu va dura foarte mult, iar preţul ar putea ajunge la 950 dolari înainte de consolidare, determinat de cererea fizică slabă şi de tendinţa marilor consumatori din Asia de a vinde când preţurile cresc.
E.ON este nemulţumit de randamentul investiţiilor din România. Acţionarii grupului german E.ON sunt nemulţumiţi de randamentele investiţiilor din sectorul energetic românesc. Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON România", a declarat, ieri, într-un seminar Focus Energetic: "Dacă acţionarii ar fi pus în bănci aceşti bani investiţi din 2005 şi până acum în România, în distribuţia şi furnizarea gazelor şi electricităţii, ar fi câştigat mai mult din dobândă. Aici nu mă refer la banii plătiţi pentru Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, ci la sumele investite după achiziţie, în dezvoltarea şi modernizarea reţelelor", scrie Bursa.