Bronzul creşte cotaţia la "bursa" sexului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii consideră că oamenii cu pielea mai închisă la culoare sunt mai atractivi din punct de vedere sexual decât cei cu pielea "albă ca laptele" Pe seama "modei bronzului", industria

Psihologii consideră că oamenii cu pielea mai închisă la culoare sunt mai atractivi din punct de vedere sexual decât cei cu pielea "albă ca laptele"

Pe seama "modei bronzului", industria cosmetică a cunoscut un adevărat boom în ultimele decenii. De la cremele de plajă, cremele autobronzante, la pilule care stimulează secreţia de melanină sau cabinetele de bronzat artificial, toată lumea vrea bronz.

Dacă la începutul secolului trecut idealul feminin avea neapărat pielea albă ca marmura, după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu revoluţia vestimentară care permitea femeilor să îşi expună din ce în ce mai mult corpul, tenul ideal a căpătat pigment.

Moda bikini care lăsa formele feminine să se exprime liber a schimbat şi preferinţele. Anii `60-`70, dominaţi de emanciparea feminină şi de moda topless, au crescut şi mai mult apetitul pentru tenul bronzat.

Pigment indiferent de anotimp

De câteva decenii, psihologii au observat că la "bursa" sexului bronzul este cotat din ce în ce mai bine. Tehnologiile avansate, care permit acum menţinerea unui ten măsliniu indiferent de sezon, au crescut şi mai mult cererea pe piaţa cosmeticii. Dacă în urmă cu un secol tenul închis era mai degrabă proscris, în prezent cei care se pot mândri cu o astfel de piele au o cotă mult mai bună în piaţa sexului.

Femeia albă, "inocentă şi naturală"

Pentru a afla dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, psihologul italian Marco Pacori, de la centrul de Studii şi Cercetări ale Comunicării Non-Verbale a efectuat timp de mai mulţi ani un amplu studiu, publicat şi de cotidianul "La Stampa".

Pacori a cerut unui număr de 24 de femei şi 24 de bărbaţi să privească fotografiile unei femei. În unele imagini, femeia avea pielea deschisă la culoare, iar în altele, modificată pe calculator, pielea era bronzată, de culoare arămie. Subiecţilor li s-a cerut să descrie fiecare dintre cele două imagini. Varianta cu pielea deschisă a
fost caracterizată de subiecţi ca fiind "o femeie inocentă, virgină şi naturală". În cea de a doua variantă - cea bronzată, femeia cu pielea măslinie a fost descrisă ca fiind senzuală, foarte atractivă din punct de vedere sexual şi lipsită de inhibiţii. Experimentul a demonstrat că pe măsură ce o persoană - femeie sau bărbat - are pielea mai pigmentată, mai închisă la culoare, este considerată mai sexy. Pacori consideră că rădăcinile acestor percepţii - care asociază pielea mai închisă la culoare cu atracţia sexuală - sunt înscrise în memoria noastră ancestrală. El explică această asociere referindu-se la procesul prin care blana animalelor în perioada de împerechere secretă mai mult pigment şi se închide la culoare, fiind un semnal sexual foarte clar, menit să atragă partenerul de sex opus şi să asigure perpetuarea speciei. În plus, spune Pacori, "şi în cazul speciei umane, zonele erogene sunt mai puternic pigmentate, fiind mai închise la culoare". Din această cauză, pielea mai închisă face trimitere, în subconştientul nostru, la sex.

Cancerul de piele, reversul medaliei

Ceea ce nu ştiu - sau ştiu, dar nu ţin seama de acest lucru - majoritatea amatorilor de plajă şi solarii este că pielea este un organ extrem de sensibil la radiaţia ultravioletă, capabil să dezvolte diferite forme de cancer atunci când este agresat în mod repetat de ultraviolete. De altfel, oamenii de ştiinţă şi medicii condamnă foarte aspru bronzarea artificială, mai ales când este practicată fără măsură.

Numai în Statele Unite ale Americii, bronzul artificial este o afacere de peste un miliard de dolari pe an, susţine Joel Hillhouse într-un articol publicat de "Journal of Health Psychology". El atrage însă atenţia în articolul său că persoanele sub 30 de ani care apelează la saloanele pentru bronzat de zece sau mai multe ori pe an prezintă un risc de opt ori mai mare de a se îmbolnăvi de o formă de cancer de piele. În Brazilia, la un congres al medicilor specializaţi în studiul şi tratarea bolilor de piele s-a ajuns la concluzia că bronzul artificial este unul dintre cei mai riscanţi factori care ne atacă pielea, alături de stres. După studiile efectuate s-ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor sunt atraşi, din punct de vedere sexual, de pielea bronzată şi părul blond.

În ultimele decenii, mania bronzului a cuprins tot globul, stimulând o adevărată industrie. În ciuda avertismentelor medicilor, care atrag atenţia asupra pericolelor provocate de radiaţiile ultraviolete, a creşterii alarmante a numărului cazurilor de cancer de piele, goana după bronz pare de nestăvilit. De ce suntem atraşi irezistibil de pielea bronzată, de ce bărbaţii sunt atraşi sexual de femeile cu pielea arămie au fost întrebări la care psihologii de la Centrul de Studii şi Cercetări ale Comunicării Non-Verbale din Italia au încercat să dea un răspuns.

Şi în cazul speciei umane, zonele erogene sunt mai puternic pigmentate, fiind mai închise la culoare
Marco Pacori,psiholog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite