Brokerii şi-au redus motoarele la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, rulajele intermediarilor s-au diminuat semnificativ, lovite de scăderile bursiere Cele 76 de case de brokeraj de pe piaţă au intermediat, în primele şapte luni,

De la începutul anului, rulajele intermediarilor s-au diminuat semnificativ, lovite de scăderile bursiere

Cele 76 de case de brokeraj de pe piaţă au intermediat, în primele şapte luni, tranzacţii de numai 12,3 miliarde de lei. Belgienii, olandezii şi austriecii au rămas în top.

Reticenţa investitorilor faţă de bursa de la Bucureşti a redus valoarea tranzacţiilor intermediate de brokeri de la începutul anului cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut, când rulajul total s-a ridicat la 23,2 miliarde de lei.

Pe prima poziţie continuă să se situeze belgienii de la KBC Securities România, cu 1,34 miliarde de lei, echivalentul unei cote de piaţă de 10,92%. Faţă de intervalul ianuarie-iulie 2007, când au intermediat pe piaţa românească schimburi de 2,4 miliarde de lei, brokerii de la KBC au resimţit din plin efectele retragerii investitorilor.

"O parte au preferat să nu intre în piaţă în această perioadă, în timp ce alţii au ales să lichideze din poziţii. Ne-am menţinut pe prima poziţie în primul rând datorită clienţilor străini", explică Sorin Apostol, preşedintele KBC Securities România.

Schimbări la vârf în iulie

Pe locul secund, cu 6,9% din piaţă, se poziţionează sucursala din Bucureşti a ING Bank N.V. Amsterdam, cu un total de 861 milioane de lei, urmată de Raiffeisen Capital&Investment (841,5 milioane de lei). În ultima lună, austriecii au ocupat primul loc, după ce, în iunie, Intercapital deţinuse supremaţia pe piaţa românească.

O ascensiune de 12 poziţii, până pe locul secund, a fost înregistrată de HTI Valori Mobiliare, în timp ce KBC a coborât un loc, ocupând a treia poziţie în topul lunar. Cu 15 locuri mai sus faţă de luna iunie, Romcapital a reuşit, luna trecută, să intermedieze tranzacţii de 159,14 milioane de lei.

"Poziţionarea noastră pe piaţă a fost susţinută, în primul rând, de activitatea investitorilor strategici, interesaţi de achiziţionarea de pachete majoritare", spune Mircea Botta, acţionar al Romcapital. Brokerii nu prevăd, pe termen scurt, o schimbare în evoluţia Bursei de la Bucureşti. "Nu mă aştept la o revenire spectaculoasă a pieţei în perioada imediat următoare, ţinând cont de evoluţia pieţelor externe", susţine Botta.

SSIF Broker conduce la Sibiu

Spre deosebire de piaţa principală de la Bucureşti, activitatea intermediarilor pe Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a fost mai intensă în ultima lună.

Brokerii de pe piaţa Sibex au încheiat 357.714 contracte futures şi options, cu 51% peste rulajul din luna anterioară şi cu 57% mai mult faţă de iulie 2007. SSIF Broker Cluj şi-a menţinut prima poziţie în clasament, încheind 79.211 contracte şi consolidându-şi poziţia de lider în ierarhia generală pe an.

Pe locul doi s-a clasat SSIF Estinvest care a tranzacţionat un volum de 75.374 contracte, urcând un loc. Pe ultima treaptă a podiumului s-au poziţionat brokerii de la SSIF Vanguard Bucureşti cu un rulaj de 74.345 contracte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite