Brokerii te scapă de drum la necaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un astfel de specialist poate fi de mare folos unui client, în caz de accident. Consultanţa oferită este gratuită De ce am apela la un broker de asigurări în încheierea unei poliţe

Un astfel de specialist poate fi de mare folos unui client, în caz de accident. Consultanţa oferită este gratuită

De ce am apela la un broker de asigurări în încheierea unei poliţe auto, de viaţă ori pentru o pensie privată? În afara evidenţei, adică a faptului că acesta cunoaşte toată oferta din piaţă pe domeniul respectiv, răspunsul mai conţine şi avantajele pe care le ai în caz de daună.

Pentru cine se hotărăşte să încheie o poliţă RCA sau CASCO, ori să-şi încheie o asigurare de viaţă sau pensie privată, e bine să ia în calcul şi faptul că ar putea apela la un broker de asigurări pentru alegerea companiei.

La sediul unei firme de brokeraj în asigurări se găseşte întotdeauna o ofertă completă de asigurări, adică produse de asigurare de la mai multe societăţi, ceea ce constituie un mare avantaj pentru client.

Totodată, un broker de asigurare oferă un serviciu de consultanţă gratuită înainte de încheierea unei poliţe de asigurare, pentru a stabili cu clientul exact nevoile acestuia.

În funcţie de aceste nevoi, îi prezintă acestuia cele mai competitive oferte existente pe piaţă. Alegerea companiei de asigurări este întotdeauna o decizie a clientului. Brokerul îi prezintă avantajele şi dezavantajele fiecărui produs în parte."Serviciile unui broker de asigurare legate de activitatea de emitere a poliţelor de asigurare sunt gratuite. În prima de asigurare este inclus un comision de brokeraj care acoperă costurile societăţii de brokeraj", ne-a declarat Gheorghe Grad, director general al companiei SRBA Broker de Asigurare-Reasigurare SRL.

Trebuie menţionat că, dacă clientul merge la firma de asigurări să încheie poliţa de asigurare, nu va primi o cotă de primă mai mică prin acest comision, deoarece cotaţiile de primă includ acest cost, indiferent dacă emiterea poliţei se face de către asigurător direct sau prin intermediul unui broker de asigurare.

"Rolul brokerului este acela de a oferi o soluţie optimă de asigurare clienţilor săi, de a oferi consultanţă de specialitate şi asistenţă în soluţionarea daunelor, indiferent dacă e vorba de asigurări de viaţă sau de asigurări generale", mai spune Grad.

Pe piaţă există brokeri specializaţi pe diverse poliţe

Brokerii care încheie poliţe corporate sunt plătiţi de către client şi emiterea poliţelor de asigurare se face cu prima netă. Acolo se elaborează programe complexe de asigurări, se face risk management, deci este un tip de asigurare pe care puţini o pot face.

Legislaţia nu împarte brokerul în anumite clase de asigurări. Având autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, poate intermedia toate tipurile de asigurări, cu excepţia pensiilor private - pilonul II, pentru care trebuie făcută o firmă specială cu obiect unic de activitate - intermediere pensii private.

Un broker specializat în asigurări auto (RCA şi CASCO) poate fi de foarte mare folos unui client dacă acesta suferă un accident. Brokerul asistă asiguratul în relaţia cu asigurătorul, pentru a obţine cât mai rapid despăgubirile necesare începând cu avizarea daunei, constatarea acesteia la societatea de asigurări.

"Pe parcursul derulării contractelor, brokerul mai oferă şi servicii de avizare atunci când are de plătit rate la contractele încheiate prin intermediul lui; în cazul apariţiei unei daune, brokerul asistă asiguratul în relaţia cu asigurătorul, pentru a obţine cât mai rapid despăgubirile necesare; anunţă când contractele se apropie de termenul de expirare şi asistă în obţinerea şi negocierea de oferte la reînnoirea despăgubirii", spune Daniel Pena, manager PSG.

Importanţa intermediarului în România

Perceput mai mult ca un intermediar şi aducător de costuri suplimentare, companiile de retail evită brokerul de asigurări. Cei mai mulţi clienţi sunt persoane fizice, iar cele mai multe poliţe intermediate de brokeri sunt cele auto.

În România, rolul brokerului de asigurări a fost reglementat conform legislaţiei Uniunii Europene (de exemplu, limita de răspundere pentru poliţa de asigurare de răspundere civilă profesională a brokerului a fost majorată la nivelul UE, iar capitalul social al unei societăţi de brokeraj a crescut).

Brokerajul, în cifre

Piaţa românească de brokeraj în asigurări, formată din aproape 400 de societăţi, a încheiat anul precedent cu un volum al intermedierilor care a depăşit, potrivit estimărilor, valoarea de 330 mil. euro, în creştere cu 40% faţă de nivelul în euro consemnat la sfârşitul anului 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite