Brokerii români, mai aproape de pieţele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interconectarea Depozitarului Central cu instituţiile similare din ţările vecine va impulsiona schimburile transfrontaliere Accesul la instrumentele financiare tranzacţionate pe pieţele

Interconectarea Depozitarului Central cu instituţiile similare din ţările vecine va impulsiona schimburile transfrontaliere

Accesul la instrumentele financiare tranzacţionate pe pieţele din Europa nu va mai implica modalităţi diferite de decontare şi costuri de acces pe fiecare bursă.

Piaţa românească de capital se află, încă, departe de a concretiza mitul investitorului global. Procentul celor care au auzit de bursă rămâne destul de mic, iar procentul celor care investesc efectiv în acţiuni este şi mai redus. Cu toate acestea, este de aşteptat ca deschiderea pieţei către emitenţii străini şi facilitarea accesului investitorilor români pe pieţele europene să schimbe în viitorul apropiat "faţa" Bursei de la Bucureşti.

Interoperabilitate mai facilă din 2009

Conectarea Depozitarului Central (DC) la platforma integrată dezvoltată în cadrul proiectului sistemului european al băncilor centrale va determina adaptarea la noi standarde. "Vor dispărea diferenţele dintre modalitatea de decontare a tranzacţiilor naţionale şi transfrontaliere şi, implicit, va creşte volumul tranzacţiilor transfrontaliere", subliniază Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central. Practic, nu vor mai exista costuri de acces în fiecare piaţă sau costuri suplimentare asociate operaţiunilor transfrontaliere.

Totodată, vor fi depăşite şi diferenţele în cadrul juridic aplicabil, al regulilor de piaţă sau regimului de taxare. "Până la jumătatea anului 2009, va fi lansat, la nivel european, modelul <> care va permite, practic, accesul Depozitarelor Centrale la pieţele participante printr-un punct unic", a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Katja Rosenkranz, membru al Comitetului Executiv al Clearstream Banking AG Frankfurt.

În momentul de faţă, instituţia românească de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare a stabilit conexiuni cu instituţiile similare din 15 ţări, iar pe listă urmează Bulgaria. "Depozitarul Central intenţionează să stabilească, în acest an, o conexiune transfrontalieră cu instituţia similară din Bulgaria, pentru facilitarea tranzacţionării instrumentelor financiare în paralel pe cele două pieţe", a subliniat Adriana Tănăsoiu.

Pe lângă implicarea intermediarilor români pe alte pieţe, interoperabilitatea va face posibilă şi decontarea tranzacţiilor denominate în alte valute. În acelaşi timp, Depozitarul Central îşi propune să extindă serviciul de împrumut de instrumente financiare.

Continuă scăderea comisioanelor

Adaptarea la standardele europene va determina continuarea "campaniei" de diminuare a comisioanelor. "După ce, în iunie 2007, am diminuat cu 23% tarifele de compensare-decontare a tranzacţiilor, vom reduce în continuare comisioanele până unde va cere piaţa", a spus reprezentantul DC.

Şi comisioanele percepute de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) vor scădea, în măsura în care va creşte volumul transferurilor bursiere.

"Vom reduce nivelul cotelor aplicate în condiţiile în care vor urca valorile de tranzacţionare", a adăugat Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM.

Depozitarul Central va deconta tranzacţiile cu titluri de stat

Un alt obiectiv al instituţiei este interconectarea cu sistemul depozitarului SaFIR, administrat de Banca Naţională a României (BNR), pentru facilitarea tranzacţionării titlurilor de stat aşteptate în acest an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Trecerea titlurilor de stat pe bursă se va face după transferul acestora din sistemul SaFIR în sistemul RoClear, administrat de Depozitarul Central. Înregistrarea titlurilor în cele două sisteme se va realiza fără schimbarea proprietăţii şi are la bază principiul dublei notificări. "Intrarea la tranzacţionare a titlurilor de stat depinde de rezolvarea aspectelor tehnice, dar şi de decizia emitentului de a le tranzacţiona prin această modalitate", a explicat Gabriela Anghelache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite