Brokerii văd rezultate bune şi în 2008 pentru companiile lichide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu puţine excepţii, indicatorii financiari raportaţi evidenţiează că anul trecut a fost unul fără precedent în istoria pieţei româneşti de capital. 2007 a fost un an de excelenţă

Cu puţine excepţii, indicatorii financiari raportaţi evidenţiează că anul trecut a fost unul fără precedent în istoria pieţei româneşti de capital.

2007 a fost un an de excelenţă pentru societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În condiţiile în care unda de şoc a crizei care afectează bursele externe se va atenua în primul semestru, analiştii apreciază că există, încă, şanse pentru profituri bune şi în acest an.

De la începutul anului bursier, acţiunile celor mai lichide 10 companii din componenţa indicelui BET au resimţit o depreciere medie de aproape 23%, iar investitorii aşteaptă cu interes raportările pentru primul trimestru din 2008.

"În primele trei luni, mă aştept la rezultate pozitive din partea companiilor, însă pe fondul unei dinamici negative comparativ cu primul trimestru din 2007, cu îngustări ale marjelor de profit", apreciază Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.


Băncile au trecut cu brio peste probleme


Printre cei mai buni performeri s-au impus, anul trecut, instituţiile de credit. Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de aproape 20% din indicele BET, a obţinut un pofit net de 340 milioane de lei, de 2,8 ori mai mare faţă de cel înregistrat în 2006. Şi profitul BRD a crescut, în 2007, cu 40%, ajungând la 917 milioane de lei. "Rezultatele financiare au fost peste aşteptări în cazul băncilor listate. Acestea au reuşit să treacă cu brio peste problemele care au existat anul trecut", subliniază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.


Spre deosebire de mulţi jucători din SUA şi din Europa de vest, însă băncile sud-est europene nu sunt implicate de investiţii pe piaţa creditelor neperformante, iar analiştii de pe pieţele externe nu anticipează, în acest an, anunţuri privind eventuale pierderi. La rândul său, Nicolae Rusu, director general la Orizont Vest, apreciază că băncile vor obţine rezultate favorabile şi în 2008. "Băncile româneşti nu au probleme cu creditarea şi nu vor avea motive să raporteze pierderi nici în acest an", spune Rusu. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte evoluţia din acest an, brokerii consideră că sectorul financiar va continua să stea sub semnul volatilităţii.


Petrolul, dezamăgirea anului 2007


O surpriză neplăcută a venit, anul trecut, din partea companiilor petroliere. Scăderea producţiei şi aprecierea monedei naţionale în prima jumătate a anului 2007 au determinat pentru Petrom (SNP) obţinerea unui profit net de 1,778 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent. "Revenirea din ultimul semestru nu a fost suficientă pentru a <> în totalitate profitul obţinut în 2006", explică Marcel Murgoci.


În acelaşi sector, Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a înregistrat la sfârşitul anului trecut o pierdere de 219,5 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare faţă de rezultatele aferente anului 2006. "Pentru sectorul petrolier, mă aştept ca 2008 să fie la fel de modest ca ultimii doi ani, cu marje de profit foarte mici atât pentru Petrom, cât şi pentru Rompetrol.

În cazul Petrom, programul investiţional aproape dublu va determina, cu siguranţă, obţinerea unui profit operaţional cu o marjă foarte îngustă", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest. În condiţiile creşterii preţului pentru barilul de petrol, însă Petrom ar putea înregistra rezultate în creştere până la sfârşitul anului. "Mă aştept ca Petrom să obţină rezultate foarte bune dacă barilul de petrol va ajunge, cum estimau analiştii internaţionali, la 120 de dolari", explică Nicolae Rusu.


Farmaceuticele, un domeniu de viitor


În timp ce, pentru Biofarm (BIO), profitul pe 2007 (în creştere cu 6,3% faţă de anul precedent) a fost umbrit de plasamentele în acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF), profitul net al producătorului farmaceutic Antibiotice Iaşi (ATB) s-a majorat, anul trecut, cu 29%, la 30,8 milioane lei.

"Sectorul farmaceutic este un domeniu de viitor, aria de activitate indicând un risc scăzut pentru plasamente", consideră reprezentantul Orizont Vest. La rândul său, Adrian Lupşan spune că "este posibil ca societăţile farmaceutice să meargă relativ mai bine în acest an, cu marje de profit ridicate, cel puţin dacă luăm în considerare datele fundamentale".


Singurul reprezentant al sectorului imobiliar la BVB, Impact (IMP) a raportat un profit net de 259,2 milioane de lei, de 2,4 ori mai ridicat faţă de cel obţinut în 2006. "Impact a obţinut rezultate foarte bune, reconfirmând, practic, anul favorabil pentru societăţile din construcţii", susţine Marcel Murgoci. Nici în acest an nu sunt anticipate pierderi în acest domeniu. "Sectorul construcţiilor va înregistra o evoluţie mai bună faţă de media pieţei, întrucât, pe piaţa românească, este printre ultimele sectoare care ar putea fi atins de criza financiară", explică Adrian Lupşan.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite