Brokerii nu intermediază credite fără avans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile care au primit autorizare pentru împrumuturi cu avans zero nu au contracte cu consultanţii financiari Românii aşteaptă cu nerăbdare să contracteze un credit cu "avans zero",

Băncile care au primit autorizare pentru împrumuturi cu avans zero nu au contracte cu consultanţii financiari

Românii aşteaptă cu nerăbdare să contracteze un credit cu "avans zero", dovada fiind cererea crescută pentru astfel de produse adresată băncilor şi brokerilor de credite. Aceştia din urmă nu le pot oferi doritorilor prea multe alternative de credite relaxate, doar două bănci lăudându-se, cel puţin teoretic, cu astfel de oferte. Cum situaţia nu dă semne să se schimbe prea curând, creditele cu avans zero sunt catalogate un bun instrument de marketing al băncilor.

Brokerii bancari primesc zilnic sute de solicitări de împrumuturi, majoritatea interesându-se de cum pot contracta un împrumut cu avans zero sau cât mai mic. "Problema nu se pune dacă oamenii vor, ci dacă se califică. Ca să obţii creditul (după noile norme - n.r.), îţi trebuie venituri foarte mari", ne-a declarat Anca Bidian, director Gemini Capital Consult. Aceasta recunoaşte că cei cu venituri mici sau chiar medii sunt mai favorizaţi de vechile norme BNR, după care lucrează în prezent majoritatea băncilor autohtone.

Noile criterii pe care trebuie să le aplice băncile la acordarea noilor produse de creditare nu sunt nici ele în măsură să uşureze creditarea, în speţă fiind vorba de calcularea "coşului zilnic" şi de gradul de risc pe care şi-l asumă o bancă. "Toată lumea întreabă când apar noile credite, dar părerea mea este că vor fi avantajaţi de acestea cei cu venituri mari", este de părere şi Roxana Gavrilă, director la Credit Team. "Prin schimbarea normelor BNR, estimăm că vor fi multe aplicaţii pentru creditele imobiliare şi cele de nevoi personale cu ipotecă. În acelaşi timp, piaţa finanţărilor prin leasing auto cunoaşte o traiectorie ascendentă", estimează oficialul Credit Team. Chiar şi aşa, cifra de afaceri a companiilor care intermediază credite pentru populaţie, dar şi pentru persoane juridice, va creşte, conform estimărilor managerilor de companii, chiar şi cu 200% pe anul 2007.

Se solicită împrumuturi de valoare mai mare

După eliminarea restricţiilor Băncii Naţionale privitoare la serviciul anual al datoriei şi la nivelul minim al avansului creditelor ipotecare, unele bănci comerciale au relaxat condiţiile de creditare, prin aplicarea normelor proprii care au fost avizate de către BNR.

În prezent, două bănci, respectiv Alpha Bank şi BRD-GSG, oferă clienţilor credite cu avans inferior nivelului de 25%, iar alte două - Volksbank şi BCR - vor introduce noi condiţii de creditare de la începutul lunii iulie. Este de aşteptat ca până în toamnă toate băncile importante să lanseze produse de creditare mai mult sau puţin relaxate, pe măsură ce normele le vor fi aprobate de către BNR. În acest moment, doar BRD oferă, cel puţin pe hârtie, credite ale căror avansuri pot ajunge la 0%. "Este prea devreme să spunem câte dintre creditele acordate de către bancă sunt în realitate cu avans zero. Cu siguranţă, avansul zero este un foarte bun instrument de marketing, însă nu mă aştept ca în următoarele luni să asistăm la acordarea a foarte multor credite cu avans real zero", a declarat pentru "Adevărul" Viorel Udma, director la DrCredit. Acesta apreciază că o relaxare efectivă a condiţiilor de contractare a unui împrumut se va produce doar în condiţiile concurenţei pieţei. "În realitate, relaxarea condiţiilor de credit se va produce treptat şi doar sub presiunea pieţei. Foarte posibil ca în primele luni de acordare a acestor împrumuturi avansul zero al creditelor să fie contrabalansat prin subevaluarea imobilelor finanţate", mai apreciază oficialul DrCredit. Acesta apreciază că se observă din partea celor care doresc împrumuturi ipotecare cu avans zero o tendinţă de a se solicita credite mai mari.

Avantajele colaborării cu un broker de credite:

- economisirea timpului; identificarea soluţiilor personalizate; transparenţă în calcularea ratei reale; rapiditatea întocmirii, depunerii şi procesării dosarului.

- aprobarea dosarului şi tragerea creditului durează între 24 de ore şi şapte zile, în funcţie de tipul de credit.

- clientul nu plăteşte niciodată comision brokerului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite