Brokerii şi avocaţii devin şoferi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi târgumureşeni cu studii superioare ar pleca să muncească peste hotare

Criza economică e simţită şi de cei cu salarii de peste 2.500 de lei care nu mai au siguranţa locului de muncă

Criza economică se face simţită din ce în ce mai mult în Târgu-Mureş, iar un semnal al acutizării acesteia îl constituie numărul crescut de cereri pentru locuri de muncă în străinătate. Printre aplicanţi se regăsesc şi mulţi târgumureşeni cu studii superioare. Începând cu 1 ianuarie 2009, firma de consultanţă Transylvania-Jobs a efectuat un sondaj de opinie printre cei care au aplicat CV-ul pentru un loc de muncă în străinătate.

„Din cele 1.000 de persoane care au răspuns şi care aveau salarii de peste 2.500 de lei şi studii superioare, 75% şi-au motivat dorinţa de a pleca prin criza financiară, care îi va lăsa în curând fără loc de muncă. Multe din persoanele care caută un loc de muncă în străinătate anul acesta sunt persoane care până acum au avut un loc de muncă sigur şi bine plătit”, a declarat Călin Ştefănescu, administratorul firmei de consultanţă.

Un astfel de aplicant este şi Florin Pop, ce lucrează ca broker la o firmă de investiţii târgumureşeană. „Deocamdată îmi pot desfăşura tranzacţiile, dar peste trei luni nu mai sunt aşa de sigur. Am ales să plec în Anglia, voi munci acolo pentru un salariu frumos. Nu contează domeniul în care voi lucra, a munci nu-i o ruşine”, spune tânărul. Administratorul firmei de plasare a forţei de muncă în străinătate a precizat că numărul celor interesaţi de locuri de muncă în afara graniţelor ţării a crescut simţitor anul acesta, ceea ce duce la o creştere a competiţiei pentru angajare. „Comparat cu ianuarie 2008, când erau 120 de persoane ce aplicau zilnic, acum numărul acestora a ajuns la 400 pe zi, deci am înregistrat cu 120% mai mulţi aplicanţi ca anul trecut, iar competiţia pentru un loc de muncă este din ce în ce mai grea”, a precizat Călin Ştefănescu.

În prezent, oferta firmelor de consultanţă şi de intermedieri de locuri de muncă în străinătate este destul de variată, dar Călin Ştefănescu preconizează că aceasta se va reduce în curând. „Recomand târgumureşenilor care nu au loc de muncă sau şi-l vor pierde curând să accepte de exemplu un loc de muncă ca şi şofer de taxi în Anglia, plătit cu 630 de lire pe săptămână, lucrând 10 ore pe zi sau în industria hotelieră în Grecia, tot 10 ore pe zi pentru 800 de euro pe lună”, a spus administratorul.

Potrivit acestuia, în luna ianuarie 14 târgumureşeni au plecat deja la muncă în străinătate şi alţi 8 în februarie, în timp ce anul trecut erau doar 7 solicitări la începutul anului. Din numărul total al celor care au plecat anul acesta în străinătate, jumătate au studii superioare, iar doi sunt avocaţi.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite