Brokerii pierd 50.000 euro/zi din cauza crizei politice - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brokerii pierd 50.000 euro/zi din cauza crizei politice - Revista presei economice
Brokerii pierd 50.000 euro/zi din cauza crizei politice - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre pierderile brokerilor cauzate de criza politică, amânarea investiţiilor firmei Dafora sau inntenţiile românilor de a plăti cash locuinţele pe care vor să le achiziţioneze. Printre alte subiecte, compania Construcţii Aeronautice Ghimbav ar putea fi dizolvată, iar CFR Marfă a realizat o cifră de afaceri de 670 milioane lei.


Brokerii pierd 50.000 euro/zi din cauza crizei politice.

Criza politică a determinat o scădere puternică a valorii tranzacţiilor de pe Bursă în ultimele două săptămâni, ceea ce a dus implicit şi la o scădere a veniturilor din comisioane înregistrate de casele de brokeraj. "Scăderea lichidităţii cred că are multă legătură cu criza politică. Practic nimeni nu mai vinde şi nimeni nu mai cumpără, atât investitorii străini cât şi cei români aflându-se în aşteptare, piaţa fiind blocată. Se aşteaptă rezolvarea crizei politice precum şi alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, alegerile prezidenţiale nu ar trebui să fie mai importante pentru că nu preşedintele trebuie să se ocupe de starea economiei, ci Guvernul", spune Octavian Molnar, directorul general al societăţii de brokeraj IFB Finwest, citat de Ziarul Financiar.

Călburean: Am amânat investiţii de 40 mil. €.
Grupul de firme Dafora a amânat, anul acesta, investiţii de 40 milioane de euro, a declarat omul de afaceri Gheorghe Călburean, acţionarul majoritar al grupului. Potrivit acestuia, din toamna anului trecut, clienţii diviziei de foraj din Africa de Sud, Ucraina şi Bulgaria au stopat contracte în valoare de aproximativ 20 milioane de dolari. Pe piaţa internă, care, conform lui Călburean, a mers surprinzător de bine, au fost restructurate parţial unele contracte de foraj. Dafora are în derulare credite de aproximativ 60 milioane de euro, din care jumătate reprezintă contracte de leasing pentru echipamente, scrie Business Standard.

 40% dintre cei care vor o locuinţă plătesc cash. 
Aproape jumătate (40%) dintre românii interesaţi să-şi cumpere o locuinţă vor să plătească pentru ea cu bani lichizi şi nu sunt interesaţi să ia un credit bancar, arată un studiu al companiei Daedalus Millward Brown pentru portalul Proiecte.biz. Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi spun că au la dispoziţie fonduri personale suficiente pentru achitarea locuinţei. Aproximativ 60% sunt dispuşi să apeleze la un împrumut. Dintre aceştia, doar 40% ar alege ca mijloc de creditare programul guvernamental Prima Casă, notează Money.

Compania Construcţii Aeronautice Ghimbav ar putea fi dizolvată. Consiliul de Administraţie al Construcţii Aeronautice Ghimbav (CAER), firmă controlată de stat prin Ministerul Economiei, a convocat pentru 3 noiembrie acţionarii pentru a lua o decizie privind dizolvarea societăţii, deoarece capitalul social a scăzut la mai puţin de jumătate, notează Mediafax. Administratorii firmei de reparaţii a elicopterelor şi avioanelor menţionează un articol din Legea 31 din 1990, care reglementează societăţile comerciale, potrivit căruia firma trebuie dizolvată în cazul în care capitalul social scade la mai puţin de jumătate, iar acţionarii nu participă cu bani pentru refacerea capitalului, notează convocatorul remis, ieri, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, scrie Curierul Naţional.

CFR Marfă: pierderi de cinci ori mai mari. Compania CFR Marfă a realizat, în primele opt luni ale acestui an, o cifră de afaceri de 670 milioane lei, reprezentând, însă numai 57,6% din valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pierderile companiei s-au ridicat la peste 218 milioane de lei, valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea înregistrată în perioada similară din 2008 (respectiv, 40.974.000 lei), informează Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite