Broderia zâzaniei, la Biserica Stavropoleos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obiect de cult, vechi din 1756, este revendicat, de ani de zile, atât de Muzeul Naţional de Artă, cât şi de Biserica Stavropoleos, din Bucureşti. Tribunalul Bucureşti l-a obligat,

Un obiect de cult, vechi din 1756, este revendicat, de ani de zile, atât de Muzeul Naţional de Artă, cât şi de Biserica Stavropoleos, din Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti l-a obligat, anul trecut, pe parohul bisericii să restituie piesa către Muzeul Naţional de Artă. Dar, deşi decizia instanţei este definitivă, atât părintele Marchiş, cât şi muzeul au contestat executarea sentinţei la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti.

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) şi Ioan Marchiş, preotul paroh al Bisericii Stavropoleos, au încheiat în anul 2002 un contract de împrumut având ca obiect lucrarea "Epitaf".

La data expirării contractului, 1 august 2003, bunul nu a fost restituit şi, în această situaţie, potrivit MNAR, "s-a procedat la notificarea inculpatului, prin intermediul executorului judecătoresc, nefiind însă posibilă recuperarea bunului". Muzeografii susţin că piesa este în proprietatea statului din anul 1863, odată cu promulgarea legii de secularizare a averilor mănăstireşti. Ioan Marchiş, în actele depuse la dosar, recunoaşte că piesa a fost împrumutată, dar susţine că "Epitaful" împreună cu alte patru obiecte de cult aparţin de drept Mănăstirii Stavropoleos, iar Biserica omonimă este moştenitorul de drept al acesteia. În urma legilor secularizării date la sfârşitul secolului al XIX-lea, piesa a fost, succesiv, în custodia Muzeului Naţional de Antichităţi, Muzeului de Artă Religioasă şi, în final, la MNAR.

Croşetat legislativ

Marchiş a notificat instanţa că a făcut un apel la Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor pentru o modificare legislativă care să oblige muzeul "să restituie Parohiei Stavropoleos - moştenitoarea de fapt şi de drept a Mănăstirii Stavropoleos, căreia i-au aparţinut bunurile aflate în prezent în gestiunea MNAR - obiectele liturgice care astfel, într-o incintă monastică, sunt ferite de secularizare". În contestaţia la executare, Ioan Marchiş ridică şi o problemă procedurală, obligaţia de restituire îi revine Parohiei Stavropoleos, şi nu lui, ca persoană juridică, care a fost reprezentantul parohiei. "Executarea obligaţiei de restituire ce incumbă reprezentantului Parohiei, Ioan Marchiş, exclusiv în considerarea acestei calităţi, este împiedicată de faptul că trage după sine imposibilitatea executării deciziei penale, că Parohia, ca persoană juridică, nu a fost parte în proces", se mai arată în cererea de constestaţie la executare.

Parohia Stavropoleos este moştenitoarea de fapt şi de drept a Mănăstirii Stavropoleos
preot paroh Ioan Marchiş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite