Broadway, pamant romanesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul "Ziua Romaniei 2005", ajuns la cea de-a sasea editie, se desfasoara in acest an la New York, in perioada 4-8 mai, pe una din cele mai cunoscute artere americane, Broadway din Manhattan.

Festivalul "Ziua Romaniei 2005", ajuns la cea de-a sasea editie, se desfasoara in acest an la New York, in perioada 4-8 mai, pe una din cele mai cunoscute artere americane, Broadway din Manhattan. Punctul culminant al evenimentului va fi atins insa sambata, pe 7 mai, cand romanii veniti de pe intregul continent nord-american si Europa vor sarbatori impreuna de dimineata pana seara, oferind newyorkezilor o defilare autentic romaneasca, cu parade, muzica, cultura si mancaruri traditionale.
Bulevardul, inchis pe o lungime de 20 de strazi
Ziua de 7 mai reprezinta pentru romani o mare implinire, tinand cont de faptul ca aceasta actiune este trecuta in agenda culturala a primariei din New York ca un eveniment foarte important, iar Romania se numara printre cele 7 comunitati din 178, care reusesc sa inchida Broadway-ul pe o lungime de 20 de strazi. Zona in care se va derula actiunea romaneasca se va afla intre Strada Fulton si Parcul Battery. Organizatorii manifestarii sunt MIC & Associates, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si Union & League of Romanian Societies din America. Conform site-ului festivalului, ieri a fost primita delegatia romana la Aeroportul JFK din New York, iar astazi vor avea loc o dezbatere, la sala de conferinte de la adresa 40 Wall Street la care vor lua cuvantul presedintele MIC & Associates, Stefan Minovici, si presedintele Camerei de Comert Romano-Americane, Mark Meyer, si cateva intalniri de afaceri romano-americane. Evenimentul de sambata va putea fi urmarit direct de peste Ocean, pe TVRi si TVR 2, incepand cu ora 20.00, intr-o emisiune de 90 de minute. Pentru a doua oara, TVR international va transmite de pe Broadway momente din serbarea romanilor din New York, iar gazda va fi Sorana Belciu. Manifestarea este socotita deja o traditie si se stie ca in luna mai Broadway-ul devine zona exclusiv romaneasca: se vorbeste, se canta si se danseaza romaneste, iar pe cladirile americane va flutura drapelul tricolor.
Se asteapta 25.000 de spectatori
Printre artistii romani care vor incanta romanii din diaspora se numara Nicola si Andra. Va avea loc si o intalnire cu personalitati romane din diaspora, reunite in cadrul Institutului Cultural Roman din New York. Celebrul bulevard, una din cele mai vizitate zone din SUA din ultima vreme, a gazduit de-a lungul timpului diferite evenimente, cum ar fi salutul veteranilor din primul si al doilea razboi mondial, venirea aviatorului Charles Lindberg la New York, a astronautilor care au pasit pe Luna si multe altele. Sunt asteptate la manifestare peste 25.000 de persoane, atat turisti, cat si diplomati, oameni de afaceri, lideri ai comunitatii romano- americane s.a. Printre invitatii primei editii din 2000 s-au numarat Maiestatea Sa, Regele Mihai, impreuna cu familia regala, tenismanul Ilie Nastase, Mircea Geoana, Linda Grass, reprezentantul primarului Rudolph Giuliani s.a.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite