Briza mării, viciată de vapoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navele maritime emit substanţe toxice şi sunt responsabile, anual, de moartea a 60.000 de persoane Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează

Navele maritime emit substanţe toxice şi sunt responsabile, anual, de moartea a 60.000 de persoane

Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează aerul oraşelor din preajmă şi afectează grav sănătatea locuitorilor.

O plimbare pe malul mării poate fi plăcută şi tonică. Dar puritatea brizei marine este afectată, susţin specialiştii, de substanţele toxice emanate de ambarcaţiunile acostate în porturi, care nu sunt altceva decât particulele de sulf rezultate în urma arderii carburanţilor.

Aceste substanţe, deosebit de nocive pentru organism, odată ajunse în plămâni, pot pricinui boli grave, printre care cea mai de temut este cancerul de plămâni, susţin cercetătorii americani care au întocmit de curând un studiu pe această temă, informează cotidianul "Weekly Telegraph".

Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează aerul oraşelor din preajmă şi afectează grav sănătatea locuitorilor. Cercetătorii susţin că particulele infime de sulf identificate în gazele emise de vapoare sunt mai mici de 1,5 microni şi provin din arderea combustibililor.

Oraşul Îngerilor, sufocat de sulf

Riscul pe care-l implică acest fenomen este foarte mare, în special pentru sănătate, şi nu trebuie ignorat, avertizează cercetătorii care au întocmit studiul amintit.

Poluarea cauzată de vapoare, conform statisticilor, poate fi responsabilă pentru moartea a cel puţin 60.000 de persoane, anual, pe tot globul. Profesorii de la Universitatea California din San Diego au declarat că vasele maritime emit mult mai multe gaze poluante decât se credea până acum.

Rezultatele cercetărilor, date de curând publicităţii, au dezvăluit că 44% din poluarea produsă pe coastele californiene este provocată de vapoare.

Profesorul american Mark Thiemens, coordonatorul studiului, susţine că este neaşteptat de mare cantitatea de sulf emanată de vapoare, ea depăşind de trei ori limitele ştiute până acum.

Deşi emisiile de dioxid de carbon ce provin din industria maritimă şi fluvială nu au fost incluse în protocolul de la Kyoto, ele au ajuns să rivalizeze cu cele care provin de la avioane sau elicoptere.

În Los Angeles, 25% din smogul care pluteşte deasupra metropolei provine de la vapoarele care se apropie de oraş, iar emisiile de gaze poluante se află într-o continuă creştere, având în vedere că traficul naval este tot mai intens.

Porturile, poluate intens

Vapoarele-gigant accentuează efectul de seră şi otrăvesc apele de coastă.

În ultimii şase ani, nivelul dioxidului de carbon emis de ambarcaţiunile maritime a crescut mai mult decât în ultimele două decenii.

Navele maritime poluează puternic oraşele-port, din cauza arderii unei mari cantităţi de motorină în timpul manevrelor de acostare.

Containerele din porturi emit, la rândul lor, cantităţi mari de substanţe poluante şi afectează mediul înconjurător.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite