Britanicii, aproape de inventarea ovulelor artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cat de departe se poate merge in cercetarile pentru punerea la punct a unor tehnici pentru dezvoltarea reproductiei artificiale? Intrebarea capata o acuitate deosebita, in lumina dezvaluirilor unei

Cat de departe se poate merge in cercetarile pentru punerea la punct a unor tehnici pentru dezvoltarea reproductiei artificiale? Intrebarea capata o acuitate deosebita, in lumina dezvaluirilor unei echipe de cercetatori britanici de la Centrul de Biologie a Celulelor Primordiale, de la Sheffield. Potrivit comunicarii prezentate de acestia la conferinta anuala a Societatii Europene de Reproductie Umana si Embriologie, exista posibilitati reale de a se crea ovule si spermatozoizi, pornindu-se de la asa-numite celule embrionare primordiale. Aceste celule au, cum se stie, proprietatea de a se diferentia in diferitele tipuri de celule care alcatuiesc organismul uman. De la experimentele pe celule embrionare primordiale provenind de la soareci s-a trecut la experiente pe celule primordiale umane, rezultatele fiind mai mult decat incurajatoare.
Cuplurile de homosexuali ar putea avea copii biologici
Consecintele sunt greu de imaginat, fertilitatea femeilor (posibilitatea de a procrea) nu va mai lua sfarsit o data cu instalarea menopauzei, iar cuplurile de homosexuali vor putea avea copii biologici. Mai mult, chiar si fiintele de sex barbatesc vor putea avea copii, fara a mai avea nevoie de partenere, evident in conditii de laborator, prin contopirea spermatozoizilor proprii cu un ovul creat pe cale artificiala, din celule embrionare primordiale. Copiii astfel conceputi vor avea un... singur parinte, ceea ce deschide calea unei noi forme de clonare. In primul rand insa, rezultatele actualelor cercetari sunt menite sa compenseze lipsa tot mai acut resimtita de donatori de sperma si ovule, in vederea fertilizarii artificiale. Intr-adevar, numarul donatorilor de sperma a scazut, mai ales ca urmare a unei legi (este vorba de Marea Britanie), potrivit careia nu se mai asigura anonimatul donatorilor. Cat priveste donatoarele de ovule, intervin dificultati suplimentare, prin faptul ca recoltarea presupune un proces mult mai complicat decat in cazul donatorilor de sperma. Evident, cercetarile pentru izolarea de celule sexuale pornind de la celulele embrionare primordiale sunt inca la inceput, mai trebuie solutionate un sir de probleme. Producerea unor gameti (celule sexuale) functionali nu este un proces usor, celulele primordiale embrionare trebuie sa beneficieze de un anumit mediu de cultura pentru a recrea, in cazul ovulelor, mediul folicular, iar in cazul spermatozoizilor, tesutul testicular. Dincolo de toate acestea insa, pe masura inaintarii cercetarilor, insesi notiunile de paternitate si maternitate ar putea capata modificari spectaculoase, dupa cum se ridica intrebarea cine si cum va decide ca o anumita persoana sa aiba acces la noua tehnica a reproductiei artificiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite