Britanicii, de acord cu retragerea din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a provocat scandal, ideea generalului Dannatt are din ce în ce mai mulţi adepţi în Marea Britanie

trebuie retrase în curând din Irak, deoarece prezenţa acestora agravează problemele de securitate.
Sir Richard Dannatt a provocat un imens scandal politic şi de presă zilele trecute, când a criticat implicarea prelungită a Marii Britanii în războiul din Irak. Într-un interviu publicat de Daily Mail, generalul a susţinut că trupele britanice trebuie retrase "în curând, deoarece prezenţa lor agravează problemele de securitate" din Irak, dar şi cele legate de interesele britanice din întreaga lume. Într-un sondaj realizat pentru Sunday Express, 74 la sută dintre cei intervievaţi au declarat că sunt de acord cu Dannatt.
Declaraţiile generalului au fost considerate de analişti drept neobişnuite pentru un militar de rang înalt, având darul, în opinia acestora, să agraveze problemele cu care se confruntă premierul Tony Blair din cauza războiului din Irak. Conflictul, care a divizat Marea Britanie, a afectat serios popularitatea premierului, atât în interiorul Partidului Laburist, cât şi în rândurile opiniei publcie.
În interviurile acordate ulterior, inclusiv pentru BBC, Dannatt şi-a nuanţat declaraţiile şi a respins categoric existenţa unor divergenţe cu Blair. Acesta din urmă declarase, vineri, că a citit transcrierea interviurilor date de Dannatt şi că susţine punctul de vedere al generalului, adăugând că strategia britanică implică retragerea din Irak în momentul îndeplinirii misiunii. Marea Britanie, principal aliat al Statelor Unite, a trimis 7.200 de militari în Irak, unde, începând din martie 2003, au fost ucişi 113 soldaţi britanici. Comandanţii armatei britanice speră să poată reduce efectivele cu 50 la sută până la jumătatea anului viitor, după ce au predat deja controlul a două dintre cele patru provincii aflate în aria de responsabilitate. Punctul de vedere al generalului Dannatt se bucură de sprijin în rândul militarilor britanici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite