Britanicii vor din România numai "căpşunari"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Reid este pe punctul de a finaliza şi va anunţa în curând planurile menite să blocheze accesul mâinii de lucru din cele două ţări. Această acţiune, scrie săptămânalul, este în

John Reid este pe punctul de a finaliza şi va anunţa în curând planurile menite să blocheze accesul mâinii de lucru din cele două ţări. Această acţiune, scrie săptămânalul, este în puternic contrast cu tratamentul aplicat ţărilor est-europene primite în UE în 2004, cărora li s-a permis acces nelimitat, ea reflectând teama faţă de impactul noilor veniţi din România şi Bulgaria asupra mâinii de lucru autohntone.
Planurile ministrului de interne au provocat reacţia comunităţii românilor stabiliţi în Marea Britanie, care au adresat o scrisoare de protest premierului Tony Blair, intrată în posesia săptămânalului. Scrisoarea, semnată de reprezentanţi de frunte ai unor organizaţii culturale şi sociale a comunităţii româneşti, afirmă că România este tratată în mod lipsit de fairplay, ca urmare a unei campanii ostile a mass-media. Cerând premierului "să-şi respecte propriile convingeri", în scrisoare se arată: "Suntem profund îngrijoraţi de campania denigratoare din ultimele săptămâni care dăunează profund imaginii adevărate a României. Numărul românilor care intenţionează să-şi caute de lucru în Regatul Unit după 1 ianuarie 2007 a fost mult exagerat".
Menţinerea uşilor deschise va contribui la creşterea economică şi va reduce numărul muncitorilor ilegali din Marea Britanie, continuă scrisoarea, care adaugă că imigrantul tipic român va fi tânăr şi necăsătorit, "fiind de aceea improbabil să constituie o povară suplimentară pentru sistemul învăţământului şi al sănătăţii".
Oficialităţile Ministerului britanic de Externe sunt preocupate, scrie "Observer", de intenţia lui Reid, dar "Downing Street" (reşedinţa premierului britanic) susţine această intenţie, considerând-o necesară pentru a preveni consecinţele politice asupra partidului de guvernământ. Planurile avute în vedere prevăd accesul unui număr limitat de muncitori necalificaţi, care să îndeplinească munci cum ar fi culesul fructelor (cu alte cuvinte ceva în genul căpşunarilor din Spania), dar nu oferă drepturi generale de lucru. Săptămânalul reaminteşte că până acum majoritatea imigranţilor din ţările est-europene au constituit-o muncitorii calificaţi, în special constructori, fără a se impune niciun fel de îngrădiri numărului de permise de lucru acordate. Planurile restrictive faţă de români şi bulgari sunt criticate de fostul ministru britanic pentru problemele europene, Denis MacShane, care le descrie ca "primul semnal important al unei politici protecţioniste", iar unul dintre predecesorii săi, Keith Vaz, consideră că ele constituie "o lovitură reală dată reputaţiei noastre de campioni ai extinderii".

Suedia nu va limita accesul românilor pe piaţa muncii
Suedia nu intenţionează să restricţioneze accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa internă a muncii, după aderarea celor două ţări la UE, în ianuarie 2007, au anunţat surse din guvernul de la Stockholm, citate de AFP. La ultimul val de extindere, în mai 2004, Suedia a deschis, fără condiţii, frontierele pentru cetăţenii tuturor statelor membre ale blocului comunitar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite