Brichete de rumeguş în loc de biodiesel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Aţel-Sibiu, se va construi o fabrică de brichete pentru centrale termice,pe terenul unde ar fi trebuit să fie ridicată o rafinărie de biodiesel Autorităţile sibiene caută investitori

La Aţel-Sibiu, se va construi o fabrică de brichete pentru centrale termice,pe terenul unde ar fi trebuit să fie ridicată o rafinărie de biodiesel

Autorităţile sibiene caută investitori pentru o nouă zonă industrială, situată la 71 de kilometri de reşedinţa de judeţ.

După ce au văzut compromisa investiţia de peste 100 de milioane de euro într-o fabrică de biodiesel ce trebuia construită de un investitor neamţ, localnicii din Aţel, judeţul Sibiu, vor să rentabilizeze terenul pe care acum creşte buruiană.

Se caută investitori

Pentru că investitorul german, firma Man Ferrostaal GmbH, a anunţat deja că renunţă să mai investească la Aţel, din cauza problemelor financiare pe care le are în Germania, administraţia locală caută investitori care să vină să investească în comună şi să ofere noi locuri de muncă.

Zonă industrială

Primarul comunei, Sergiu Moldovan, spune că sunt şanse ca cele 72 de hectare de teren să fie transformate într-o zonă industrială. Conform acestuia, s-a ajuns deja la acorduri de principiu cu mai multe firme dornice să deschidă afaceri, iar cele mai avansate negocieri sunt cele cu o firmă ce vrea să construiască o fabrică de betoane şi una care să producă brichete din rumeguş pentru centrale termice. Cele două investiţii ar urma să ocupe circa 20% din suprafaţa disponibilă.

"Am discutat şi am ajuns la un acord de principiu, deja, cu o societate care vrea să amenajeze pe acele terenuri o staţie de betoane. De asemenea, suntem în toiul negocierilor cu câţiva oameni de afaceri care vor sa deschidă aici o fabrică de brichete de rumeguş pentru centralele termice şi, mai mult ca sigur, vom bate palma. Ar mai fi câteva firme interesate dar nu am discutat concret.

Trebuie să facem ceva cu acele terenuri pentru că nu ne aşteptam ca nemţii să mai vină să facă fabrica de biodiesel", a declarat primarul Sergiu Moldovan. Comuna Aţel se află la 71 de kilometri de Sibiu şi la 16 kilometri de Mediaş.

Afacere pe apa sâmbetei

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, spune că nu se aştepta ca cei de la MAN Ferrostaal GmbH (Germania), Dafora SA Mediaş şi compania privată de consultanţă Retter Projectmanagement, să renunţe la investiţia de peste 80 de milioane de euro pentru rafinarie şi 55 milioane de euro pentru culturile de rapiţă, care ar fi făcut ca Sibiul să devină primul judeţ din ţară producator de biodiesel în cantităţi industriale.

"Proiectul a picat din cauza legislaţiei europene, care nu a mai încurajat producerea biodieselului. Acum căutăm să rentabilizăm cei 72.000 de metri pătraţi, prin atragerea altor investitori" a adăugat un alt oficial al Consiliului Judeţean Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite