Vă mai amintiţi de... Iancu Brezeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cariera artistică a actorului Ion sau Iancu Brezeanu (1869-1940) a acoperit sfârşitul secolului al XIX-lea şi o bună parte din perioada interbelică.

Se născuse în comuna Micşuneşti (Ilfov), în familia unui arendaş. Copilăria şi-a petrecut-o în satul natal, unde, vara, după propria expresie, făcea „scafandrerii primitive“ spre necazul tatălui care nu ezita să-i tragă o mamă de bătaie în speranţa că-l va aduce pe drumul cel bun. În timpul directoratului său, Caragiale l-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Era un excelent actor comic, care ştia să speculeze însă cuvintele şi să îmbine notele comicului şi tragicului. Marile lui roluri sunt caragialiene. Publicul îl identifica cu personajele jucate: Ipingescu din „O noapte furtunoasă“, Cetăţeanul turmentat din „O scrisoare pierdută“ sau, în registrul tragic, Ion din „Năpasta“.

Echilibrul fragil între comic şi tragic a marcat şi creaţiile sale din „Despot-Vodă“ de Vasile Alecsandri (rolul lui Ciubăr), din„Avarul“ de Molière (Harpagon) sau din „Regele Lear“ de Shakespeare (Bufonul). În 1932, cronicarul ziarului „Cuvântul“ scria: „Brezeanu nu a fost un interpret, ci un personaj.

Ipingescu, Cetăţeanul turmentat şi Catindatul sunt atât de legaţi de persoana lui fizică încât ne e greu să-i imaginăm trăind cu altă voce, cu alte gesturi“. Iancu Brezeanu era, pe lângă un actor de talent, un boem autentic. Dragostea lui pentru vin a prilejuit ironii şi butade. „La mine a fost altfel decât la englezi, la mine timpul a fost vin“, afirma cu umor Iancu Brezeanu.

Era o prezenţă dorită în toate cercurile artistice, de la sofisticatul actor De Max, care l-a invitat la Paris, la Caragiale, al cărui oaspete zilnic era la „Caru’ cu bere“, sau în şăgalnica „Societatea bahico-literară «Hanul Ancuţei»“, iniţiată în 1935 de Păstorel Teodoreanu, care-i avea ca membri pe Sadoveanu, Enescu, Arghezi, Cella Delavrancea... În 1939, Editura Universul a publicat „Vinurile mele“, volum de amintiri al lui Iancu Brezeanu. În anul următor, actorul s-a stins din viaţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite