Brazilia se ia la întrecere cu SUA în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilia nu participă la valul anti-SUA din America Latină. Dar îşi cultivă propriul rol de putere regională, cu afaceri şi doleanţe globale Preşedintele Lula da Silva va primi

Brazilia nu participă la valul anti-SUA din America Latină. Dar îşi cultivă propriul rol de putere regională, cu afaceri şi doleanţe globale

Preşedintele Lula da Silva va primi curând vizita preşedintelui Bush, ca unul dintre puţinii aliaţi din America de Sud. Dar o aşteaptă ca un partener liber să facă înţelegeri şi afaceri chiar şi cu adversarii SUA.

În anii 70, mai multe regimuri sud-americane de dreapta şi-au unit eforturile în vânarea şi uciderea unor opozanţi de stânga. Crimele nu au fost rezolvate nici astăzi. Justiţia argentiniană cere Braziliei extrădarea unui fost colonel din Uruguay, implicat în moartea a doi parlamentari uruguayeni în Argentina. Justiţia uruguayană îl cere în legătură cu dispariţia unui militant de stânga - altceva decât faptele exonerate prin legea referitoare la abuzurile comise în perioada regimului militar din 1973-1985. Deşi omul este căsătorit cu o braziliancă, Brazilia nu
i-a acordat azil politic.

Stânga este acum la putere pe mai tot continentul. Hugo Chavez spune însă că nu va naţionaliza întreaga economie a Venezuelei - doar ce exploatau americanii. Iar ex-sandinistul Daniel Ortega, reales preşedinte, cere magnaţilor mexicani sau americani să investească în Nicaragua.

Amical Brazilia-Uruguay

Fostul sindicalist Luiz Inacio Lula da Silva l-a vizitat acum pe Tabare Vazquez, primul preşedinte uruguayan de stânga, pentru a reduce diferendele dintre cele două state cu privire la inegalităţile comerţului regional. Iar asta repede, înaintea neaşteptatului turneu care îl va purta pe preşedintele Bush, între 8 şi 14 martie, prin Mexic, Guatemala, Columbia, Brazilia şi Uruguay.

"Relaţiile Braziliei cu regiunea nu sunt de hegemonie", a asigurat Lula da Silva. Brazilia caută să convingă statele mici din tensionatul Mercosur că au susţinerea puterilor economice ale blocului comercial. Mercosur include cele mai mari trei economii sud-americane - Brazilia, Argentina şi Venezuela - plus mai micile Uruguay şi Paraguay. Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador şi Peru sunt doar membre asociate blocului care reuneşte 250 milioane de persoane, responsabile pentru un PIB de un trilion de dolari - sau 76% din totalul Americii de Sud.

Uruguay reclamă "asimetria" relaţiilor comerciale dintre statele mari şi mici: deficitul comercial cu Argentina a fost anul trecut de circa 1,1 miliarde de dolari. Ca urmare, în ianuarie, blocul a creat un fond special în beneficiul partenerilor mai mici.

Lula i-a oferit acum lui Vazquez 80.000 de doze pentru tratarea cazurilor de tuberculoză recrudescente în ţară, diferite finanţări pentru proiecte de infrastructură şi energetice plus cooperarea în domeniile textilelor şi tehnologiilor informaţiilor. I-a oferit chiar şi libertatea de a trata separat cu SUA - dar în cadrele Mercosur. Vizita preşedintelui Bush în cele două state poate decide în acest sens.

Între doi giganţi, Uruguay îl alege pe al treilea

"Uruguay depinde mult de Brazilia şi Argentina. Dar nimeni nu depinde de Uruguay. Singurul avantaj pe care îl avem este că nimeni nu ne vrea împotrivă. Trebuie să exportăm cantităţi mai mici către cât mai mulţi, dar fără a ne pierde sufletul latino-american", a expus filosofia ţării cu trei milioane de locuitori ministrul agriculturii, fost membru al gherilei marxiste, acum foarte pro-Mercosur.

Uruguay ar putea rămâne în blocul comercial regional, intensificând şi schimburile bilaterale cu SUA. Producătorii uruguayeni au nevoie să exporte cât mai liber pe marile pieţe din regiune - şi percep vizita preşedintelui brazilian drept un semn de integrare economică a regiunii. Dar preşedintele Vazquez crede că Mercosur avantajează statele mari şi a purces la un tratat independent de liber-schimb cu SUA. Liderii de la Montevideo sunt divizaţi în ce priveşte atractivitatea vecinilor sud-americani şi a fratelui mai mare nord-american.

Brazilia vrea ca Mercosur să acţioneze unitar faţă de SUA. "Fiecare ţară îşi poate urmări interesele naţionale, dar ţinând seamă că Mercosur impune membrilor anumite reguli", a explicat Lula. Uruguay reproşează însă Braziliei că a încălcat regulile blocului prin generoasa subsidiere a implantării unei manufacturi de electronice adânc în jungla amazoniană.

Uruguay nu vrea caritate - vrea doar dreptate, adică beneficii pentru toţi membrii Mercosur
Tabare Vazquez

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite