Brazii de Crăciun, cu sigilii la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcajul va descuraja comercializarea clandestină a pomilor În această iarnă, pomii de Crăciun puşi la vânzare vor purta o pecete. Sigiliul se fixează între primele două rânduri de

Marcajul va descuraja comercializarea clandestină a pomilor

În această iarnă, pomii de Crăciun puşi la vânzare vor purta o pecete. Sigiliul se fixează între primele două rânduri de crengi de la baza bradului.

Hotărârea a fost luată în ultima şedinţă de guvern pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

Noile reguli vor fi aplicate începând cu data de 1 octombrie 2008, iar pentru nerespectarea lor vor fi aplicate sancţiuni constând în amenzi cuprinse între 1.500 şi 10.000 lei şi confiscarea mărfii.

Sumele obţinute din vânzarea materialelor lemnoase confiscate vor fi virate, în termen de cinci zile, la bugetul de stat după deducerea cheltuielilor efectuate pentru valorificare, a cotelor aferente agenţilor constatatori şi a cheltuielilor transportatorului.

Niciun ac de brad fără autorizaţie

Potrivit actului normativ, comercializarea materialului lemnos în pieţe, târguri, oboare sau burse de mărfuri este permisă numai dacă acestea sunt autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin structurile teritoriale ale acesteia.

Brazii destinaţi decorării în timpul sărbătorilor de iarnă vor avea semne de siguranţă. "Pomii de Crăciun se identifică individual cu sigiliu crotaliu, care se fixează între primele două verticile (mod de aşezare a ramurilor în formă de cerc, la acelaşi nivel, în jurul axei -n.r.) de la baza acestuia", se mai arată în actul normativ.

De asemenea, deţinătorii spaţiilor destinate depozitării temporare a brazilor nu au voie să înmagazineze şi să comercializeze aceşti pomi dacă marfa nu are aviz de însoţire.

Prin aceste reguli se speră să se descurajeze tăierile şi vânzările ilegale de brazi. Mai mult, proprietarii depozitelor vor fi obligaţi să utilizeze sistemul informaţional integral de urmărire a materialelor lemnoase şi să deţină un singur registru de intrări-ieşiri pentru marfă. Softul SUMAL va fi furnizat gratuit de către autoritatea silvică.

"Masa lemnoasă şi materialele lemnoase care nu sunt înregistrate şi pentru care nu se introduc documente în sistemul SUMAL sunt considerate fără provenienţă legală", se mai arată în actul normativ.

10 mii de lei reprezintă suma la care poate ajunge amenda pentru vânzările ilegale de material lemnos

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite