Brazii de Crăciun au devenit accesorii de lux pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Un pom de iarnă autohton costă între 25 şi 200 de lei, iar cei de import ajung până la 500 de lei. După ce brazii din import au invadat piaţa românească, deverul s-a subţiat.

>> Un pom de iarnă autohton costă între 25 şi 200 de lei, iar cei de import ajung până la 500 de lei.

După ce brazii din import au invadat piaţa românească, deverul s-a subţiat. Vânzătorii tremură de frig lângă marfă, în timp ce lumea doar le dă târcoale.

Prea puţini au curaj să scoată din buzunar între 25 şi 200 de lei pentru un pom de iarnă autohton sau până la 500 de lei pentru "străinii" veniţi din Olanda, Italia sau Germania. În cele mai multe cazuri, vânzarea se face la mica înţelegere, fără preţuri afişate şi fără etichete de provenienţă, aşa cum cere legea.


Fiecare vânzător are strategia lui. Potenţialii clienţi spun că aşteaptă. Mai e o săptămână până la Crăciun. Nu se poate să nu mai scadă preţurile până atunci.


La rândul lor, comercianţii, veniţi din toate colţurile ţării să-şi umple teşchereaua în Bucureşti, o ţin una şi bună că nici vorbă să ieftinească, pentru că anul ăsta au adus marfă puţină, cel mult 200 de brazi de căciulă, tocmai ca să nu rămână cu pagubă mare, dacă nu "scapă" la timp de "pădurea" cărată în dubiţe ori camioane.

Marfă la kilogram

Printre noroaiele din piaţa Crângaşi, înşiraţi pe un platou, ca la paradă, stau amestecaţi "străinii" şi "băştinaşii".


Aglomeraţia de la tarabele cu fructe şi legume, din apropiere, contrastează cu liniştea din zona verde.
Cum le intri în vizor, vânzătorii de brazi ies repede din maşinile lor, unde se încălzesc, şi te întreabă ce fel de pom vrei, mai mic, mai mare. Preţurile sunt pe măsură.


Cineva face o glumă că, poate dacă ar da "la kilogram", ar vinde mai repede şi ar pleca acasă, în Harghita.

Aprovizionare cu ţârâita

O femeie între două vârste, cu şubă şi basma, vrea să-mi dea neapărat un brad, "că mă place", brad "de Azuga", la ofertă, coane, 250 de lei. "Am vândut praful de pe tobă. Dar am marfă puţină, 200 de bucăţi. Dacă mi-o ia toţi în seara asta, nu mai pupi nimic mâine", îmi arată mândreţe, ce-i drept, de pom.


"Suntem deştepţi, am luat fiecare marfă puţină anul ăsta, să nu mai rămânem cu ea nevândută", îmi explică doct femeia tainele deverului din acest sezon. La vecini sunt preţuri mai "nărăvaşe": 300 de lei, ba chiar şi 400. Ei, nu vă speriaţi, negociaţi, stimaţi cumpărători!


Albastru de Germania


Ceva mai la vale, în Piaţa Drumul Taberei, sunt mai mulţi brazi decât trecători. Dar preţurile sunt la vedere, puse printre crengi, precum globuleţele. E marfă pentru toate buzunarele, "olandezii" urcând la 200 de lei, în timp ce "nemţii" se mulţumesc şi cu 120 de lei. Premieră la noi, se laudă vânzătoarea, brazi albaştri, "am spart piaţa, vericule, aduşi din Germania", aud eu, dar mă uit la pomişorii de un metru jumate înălţime şi nu văd albastrul nici cu lupa.

"Aşa e scris în acte", mi se spune. Pentru cei săraci, mai în spate, stingheri, greu de observat, stau câţiva molizi, la 25 de lei bucata. Sau crengi de brad, la cinci lei. Măcar să miroasă în casă a sărbători. "Nu contează de unde vine mirosul", vorba unei bătrâne care se uita şi înghiţea în sec.

Negocieri cu speculanţii

În Capitală, preţul brazilor este dictat de intermediar. Adică de speculanţi. Aceştia cumpără brazii de la botul camioanelor şi îi vând cu preţuri speculative în pieţe. În acest context am încercat să aflăm preţul corect pozând în "producători" de brazi.

În Piaţa Crângaşi negociem cu un intermediar, Leo. I-am spus că vrem să vindem 800 de brazi româneşti. Am stârnit curiozitatea comerciantului, care a început să ne întrebe dacă au acte, ce preţ au şi de unde sunt aduşi. Întrebăm cât dă pe bucată, ca să-i vindem 800 de brazi, aduşi din Harghita, "cu acte-n regulă". "Păi, depinde cum sunt. Preţul este între 50 şi 200.00 (ROL - n.n.)", oferă speculantul.

200% profit

Preţurile cu care îi vinde la bucată intermediarul sunt de la 500.000 la 2 milioane de lei vechi. Profitul este de peste 200%! O altă oprire a fost la Piaţa Moghioroşi, unde preţul "pomului de Crăciun" era ceva mai mic faţă de cel precedent. Suntem îndreptaţi către un intermediar, Andrei.

Încercăm să-i plasăm şi lui cei 800 de brazi din Harghita. "Speculantul de brazi" a fost foarte receptiv când a auzit ce ofertă avem. Aceleaşi întrebări legate de acte, "că fără acestea brazii nu pot fi vânduţi şi, la un control, e nasol", ne explică el. Andrei avea la vânzare brazi româneşti la preţuri situate între 20 şi 35 de lei, cumpăraţi de el cu preţuri între 5 şi 10 lei.

Noi l-am convins că vindem brazi frumoşi şi merită 10-20 de lei, angro. A fost de acord să ia 50 de brazi şi să "îi bage" la vânzare şi, dacă "merg", mai cumpără. Comerciantul a zis că se ocupă el de "şpaga de protocol" şi "şpaga de loc". Nu vrea să ne spună tarifele şpăgilor de teamă să nu ne desfacem noi brazii în piaţă. "Mă ocup eu de toate, stai liniştit".


Reguli de vânzare a brazilor în Bucureşti

Vânzarea brazilor în Capitală este reglementată în special de primăriile de sector. Persoanele sau firmele care se ocupă de comercializarea brazilor de Crăciun trebuie să respecte câteva reguli obligatorii. Unul dintre documentele pe care trebuie să le aibă asupra lor vânzătorii de brazi este aprobarea pieţei sau a instituţiei în incinta căreia se află. Sunt obligatorii documentele de import, în cazul brazilor aduşi de afară şi de dovada că au fost tăiaţi legal dacă pomii sunt autohtoni.

Persoanele fizice sunt obligate să prezinte şi actul de proprietate al pădurii şi aprobare de la ocolul silvic. Brazii mai trebuie să aibă fluturaşi cu ştampile care să le arate provenienţa, iar obligatorie este afişarea preţului. Amenzile pentru cei care nu respectă aceste norme sunt de la 1.000 la 1.500 de lei pentru persoane fizice şi de la 2.000 la 6.000 de lei pentru firme. (Florel Manu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite