Brăţări electronice pentru a împiedica fuga din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor şti în orice moment unde se află respectiva persoană. Acest dispozitiv electronic va fi amplasat la mâna sau pe corpul inculpatului sau învinuitului care a primit interdicţia


Autorităţile vor şti în orice moment unde se află respectiva persoană.
Acest dispozitiv electronic va fi amplasat la mâna sau pe corpul inculpatului sau învinuitului care a primit interdicţia de a părăsi localitatea, la decizia organului judiciar care a stabilit şi măsura de interdicţie. Pe lângă această măsură, celor în cauză li se poate impune să nu conducă niciun fel de vehicul sau "anumite vehicule stabilite" şi să nu se deplaseze la anumite spectacole sportive ori culturale sau în orice alte locuri stabilite. Ei nu vor avea voie să se apropie de persoana vătămată, ori de membrii familiei acesteia, de martori sau experţi şi li se va mai interzice să se afle în locuinţa persoanei vătămate.
PNL şi PRM se bat pentru drepturile omului
Senatorii din Comisia juridică de la Senat au votat, ieri, modificările Codului de Procedură Penală (CPP) aşa cum au fost propuse de către Ministerul Justiţiei (MJ), modificări care prevăd şi aceste dispozitive electronice. Plenul Comisiei a respins amendamentul de eliminare a acestei măsuri, formulat de senatorul PRM Valentin Dinescu şi de senatorul PNL Norica Nicolai. Nicolai a spus că această măsură încalcă grav drepturile omului şi prezumţia de nevinovăţie. Valentin Dinescu a adăugat că, dacă aceste dispozitive ar fi folosite, s-ar aduce atingere demnităţii umane. Reprezentantul Ministerului Justiţiei, Florin Plopeanu, a spus că scopul acestei măsuri este de a-i împiedica pe cei în cauză să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată şi că brăţările sunt mai eficiente şi mai puţin restrictive.
Tratament în spitale civile
La dezbaterile pe marginea CPP, senatorii din Comisia juridică au votat o modificare propusă de MJ, care stipulează că, în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că persoana arestată preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a ANP, se poate dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală administrată de Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite