Braşov: 800 de „stranieri“ au cerut alocaţii suplimentare pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: 800 de „stranieri“ au cerut alocaţii suplimentare pentru copii
Braşov: 800 de „stranieri“ au cerut alocaţii suplimentare pentru copii

Agenţia de Prestaţii Sociale din Braşov este „bombardată“ zilnic de părinţi care vor să suplimenteze veniturile copiilor. Copiii românilor care muncesc legal în statele Uniunii Europene pot primi cuantumul alocaţiei de stat care se acordă în ţara unde lucrează părinţii.

Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca părinţii lor să lucreze legal în ţara respectivă.
 Spre exemplu, dacă părintele lucrează în Spania şi copilul locuieşte în România, alocaţia se transmite în România. Altfel spus, dacă alocaţia din Spania este mai mare decât în România, statul respectiv plăteşte diferenţa. „În fiecre zi primim câte 10-12 solicitări de compensare a alocaţiei cu cea din ţara unde lucrează părinţii. Facem faţă cu greu solicitărilor, mai ales că avem un singur angajat care se ocupă de preluarea acestor prestaţii, dar încercăm să nu-i dezamăgim pe braşoveni“, ne-a declarat Nicolae Bărdaş, directorul coordonator al Agenţiei de Prestaţii Sociale Braşov. Până acum, în jur de 800 de persoane au solicitat acest ajutor, în special persoane care lucrează în Italia şi Spania.

Pot alege suma cea mai mare


În situaţia în care părinţii lucrează în ţări diferite, iar copilul rămâne în România, aceştia pot alege alocaţia cea mai mare care se acordă în cele trei state. Dacă micuţii se mută cu părinţii într-un alt stat membru UE, se suspendă plata alocaţiei din România, urmând ca ea să fie plătită de statul în care s-au mutat.

Mai multe variante

Persoanele care doresc să solicite plata alocaţiei de stat sau a oricărei prestaţii sociale dintr-o altă ţară, trebuie să se adreseze instituţiilor competente de acolo. După completarea formularelor europene, dosarul este trimis în România pentru confirmarea unor date referitoare la domiciliu, stare civilă sau număr de copii, după care este retrimis în ţara în care este angajat solicitantul. Cererea poate fi făcută şi în România. Părintele rămas cu copilul trebuie să se adreseze Agenţiei pentru Prestaţii Sociale, care ocupă de aceste solicitări.

Cine poate beneficia de aceste drepturi

De aceste drepturi pot beneficia salariaţii şi lucrătorii independenţi care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene, cei care desfăşoară o activitate salarială sau independentă, dar şi  persoanele aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate într-un stat membru şi titularii de pensie care au copii în întreţinere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite