În Braşov s-ar putea institui starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa aviară bate la poarta municipiului Braşov


există un cartier din Codlea şi ferma Pati-Prod, unde s-a confirmat existenţa virusului H5. Pe de altă parte, gripa aviară se extinde cu mare repeziciune pe întreg teritoriul judeţului. Situaţia extrem de gravă de la Braşov este posibil să determine prefectul să ceară ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, decretarea stării de urgenţă. "Deocamdată nu e cazul, dar dacă virusul se extinde la jumătate de judeţ, vom cere acest lucru", spune prefectul Danu. Mai mult, ieri se analizau şi posibilităţile de a devia traficul de pe DN1 din Transilvania către Bucureşti pe Valea Jiului, pentru a evita atât contactul autovehiculelor cu zonele infectate, cât şi economisirea stocului de dezinfectant.

Degringoladă în lupta cu gripa aviară
Autorităţile locale sunt debusolate în privinţa măsurilor care se iau sau vor fi luate. Dacă luni subprefectul Szakal Andras anunţa că a început sacrificarea păsărilor la ferma Drakom, acest lucru nu începuse nici măcar marţi la prânz! Ieri abia se încheiase săparea unei gropi unde vor fi incinerate găinile, după care a început, în sfârşit, eutanasierea păsărilor infectate. Prefectul Danu nu a fost în stare, ieri, să nominalizeze persoana vinovată pentru "sechestrarea" celor 16 muncitori, fără echipamente de protecţie, la fermă. Nu s-au dat publicităţii nici care au fost rezultatele celor şase controale făcute în acest an la Drakom SRL, pentru care s-au dat amenzi simbolice. Cert este că şeful Corpului de Control al Ministrului Agriculturii derulează o anchetă la DSV Braşov, vizaţi fiind în special medicul circumscripţiei veterinare din Codlea, Liviu Pop (angajat şi la abatorul fermei Drakom), şi inspectorul DSV de zonă, Ioan Ivănuş, surse din poliţie confirmând că şi această instituţie îi are în vizor. Nici mult-lăudata izolare a fermei Drakom nu a funcţionat, pentru că, luni seară, 7 dintre cei 16 muncitori izolaţi la fermă au părăsit nestingheriţi perimetrul securizat de jandarmi, restul fiind internaţi ieri la prânz la pavilionul de Boli Infecţioase la Spitalul din Făgăraş, unde vor sta sub supraveghere medicală cel puţin o săptămână.

Gripa aviară nu a fost provocată de păsările sălbatice
Specialiştii susţin că este total greşită informaţia vehiculată de autorităţi că gripa aviară ar fi ajuns în ferme din cauza păsărilor sălbatice din aria de protecţie avifaunistică de la Dumbrăviţa, aflate la câţiva kilometri de Codlea. Conducerea societăţii Ornitologice din Braşov susţine că, din 2005, au monitorizat atât populaţiile de păsări sălbatice, cât şi starea de sănătate a acestora: "În urma acestor observaţii nu s-au depistat păsări sălbatice moarte sau cu suspiciuni de boală, cu comportamente deviate/atipice. Ultimele observaţii s-au efectuat în data de 10 mai a.c., prin metoda observării păsărilor şi cuiburilor din barcă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite