Braşov: Nu avem lapte românesc de calitate 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele românesc corespunde doar în proporţie de 60% cu cerinţele impuse de normele europene. Lovitura cea mai grea vine chiar din partea Uniunii Europene.

Aceasta a impus ţării noastre un termen de conformare pentru calitatea laptelui, care expiră la sfârşitul acestui an. Lucru imposibil, spun producătorii. „Vrem să obţinem de la instituţiile statului o derogare suplimentară de un an, pentru a ne putea conforma”, spune Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Pentru a găsii soluţii salvatoare, 80 de fermieri, producători şi procesatori s-au întâlnit în Poiana Braşov. Aici se desfăşoară, între 2 şi 4 aprilie, Expo-Conferinţa Internaţională din Industria Laptelui. „Este a doua ediţie şi vrem să devină o tradiţie. Discuţiile se axează pe calitate şi pe condiţiile de fabricare a lactatelor. Cu cât acestea sunt mai bune, cu atât consumatorul se poate bucura de un produs mai sănătos", explică şeful APRIL.

Fermierii, loviţi de criză

"Din păcate, suntem loviţi de criza economică. În luna martie, vânzările au scăzut cu 15%. De aceea, am convenit cu reprezentanţii din domeniu să obţinem un sprijin mai mare din partea instituţiilor statului. La ora actuală, fermierii noştri nu au acces la credite. Din cauza cerinţelor mari, producătorii nu pot accesa fonduri pentru extinderea şi tehnologizarea fermelor. În România se face agricultură ca acum 100 de ani”, mai precizează Valentin Blănaru. Regiunea 7 Centru, din care face parte şi judeţul Braşov, procesează aproximativ 30% din laptele care se livrează la fabrici. „Deţine ponderea cea mai mare şi producţia de lapte este în creştere. Sunt mai multe ferme care se dezvoltă pe zi ce trece şi se va face o restructurare şi în acest domeniu. Eu cred că până în 2012 vor rămâne active doar cele mai eficiente”, spune Lucian Elisei, directorul Sistemului Cotei de Lapte în Regiunea 7 Centru Braşov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite