Rulmentul Braşov renaşte cu pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rulmentul Braşov, declarată falimentară în aprilie 2007, şi-ar putea redeschide porţile în acest an cu foşti angajaţi ieşiţi la pensie, după ce omul de afaceri Erdely Ede a cumpărat o parte din active.

După anul 2000, industria Braşovului a devenit o tristă amintire. Rând pe rând, marile fabrici s-au închis, iar unele au fost rase de pe faţa pământului. Una dintre puţinele întreprinderi care nu au fost demolate este Rulmentul, care a intrat în faliment în aprilie 2007. Abia după 40 de licitaţii eşuate, principalele active ale societăţii au fost cumpărate, în februarie 2010, de firma Sigur Imob SRL, al cărei acţionar unic este Marcela Ţăndărică, cunoscută ca o persoană apropiată a omului de afaceri covăsnean Erdely Ede, în schimbul sumei de 2,6 milioane de euro. Încă de atunci, Erdely, consultant în cadrul companiei, a anunţat că va reînfiinţa o mică fabrică de rulmenţi, însă întreaga procedură de achiziţie a fost blocată mai bine de un an, de un aşa-zis proces de revendicare a activelor intentat de un cetăţean german, care de fapt nu exista în realitate.

Recrutări din rândul „gărzii vechi"

Erdely a vrut să arate că declaraţia sa de acum doi ani nu a fost o glumă şi a anunţat că îşi reia intenţia de a da drumul la fabrică şi chiar să angajeze 300 de muncitori în acest an.

Primul impediment l-ar reprezenta găsirea forţei de muncă calificate, fiindcă mare parte dintre foştii angajaţi ai uzinei au fost preluaţi de compania germană INA Schaeffler, care şi-a deschis în 2005, la Braşov, o fabrică de rulmenţi în care a investit 180 de milioane de euro. „Acum, şi cei de la Schaeffler caută forţă de muncă calificată, dar nu găsesc. Noi ne-am gândit însă la o altă soluţie. Un sistem de tip club. Adică să-i angajăm pe foştii angajaţi ai Rulmentul, care acum sunt la pensie şi ar veni pentru un ban în plus. Mulţi dintre ei au lucrat o viaţă aici şi au rămas nostalgici şi ar dori să revină pentru un ban în plus", a explicat omul de afaceri, fără a da detalii însă, despre ce salarii ar putea oferi.

În locul fostei uzine au rămas doar nişte hale dărăpănate şi nostalgia foştilor angajaţi. Ieşiţi la pensie mai mult forţaţi, oamenii îşi duc cu greu traiul din pensiile modice cu care au rămas după zeci de ani de muncă.

Vor să revină pe baricade

Ideea redeschiderii fabricii le-a surâs multora dintre cei pentru care Rulmentul a fost a doua casă. „Am lucrat 27 de ani la Rulmentul în Secţia de Montaj, însă banii cu care am rămas sunt foarte puţini. Ar fi bine dacă s-ar redeschide măcar o secţie, fiindcă sunt mulţi dintre foştii colegi, care atunci mai aveau zece ani până la pensie şi nu au mai fost angajaţi nicăieri, pentru că erau consideraţi bătrâni. Aş fi de acord să lucrez din nou, dar depinde şi de condiţiile oferite", ne-a declarat Fernanda Mocanu (64 de ani). 

Aceasta îşi aminteşte cu tristeţe cum uzina a început să se năruie de la un an la altul, după Revoluţie, iar din 7.000 de angajaţi cât erau în vremurile de glorie să rămână puţin peste 2.000. Secţia de Montaj era una dintre cele mai moderne, fiind echipată de japonezi în anul 1970. După 1990 însă nu s-a mai investit nimic, aşa că utilajele rămase sunt oarecum depăşite.

Muncitor de la vârsta de 16 ani

Şi Maria Coconel (58 de ani), care a lucrat încă de la vârsta de 16 ani în uzina braşoveană, apreciază ideea reînfiinţării uzinei, chiar şi la dimensiuni mai mici. Ziua de 27 aprilie 2007, când practic s-a pus lacătul pe porţile Rulmentul, grosul angajaţilor fiind trimişi acasă, i-a rămas întipărită în minte.

„Am fost doi ani în şomaj şi apoi am ieşit la pensie anticipat, dar, chiar dacă am avut 38 de ani vechime, nu iau nici măcar o mie de lei. Cât am lucrat, pentru mine au fost vremuri bune. Îmi este greu să mă gândesc cum s-a distrus totul. Noi am muncit şi în condiţii mai grele, dar mie mi-a fost drag ceea ce am făcut. Starea mea de sănătate nu este prea bună acum, dar, dacă aş putea, m-aş angaja din nou", ne-a explicat braşoveanca.

"Ne-am gândit să-i angajăm pe foştii angajaţi ai Rulmentul, care acum sunt la pensie şi ar veni pentru un ban în plus."
Erdely Ede
om de afaceri

"Am lucrat 27 de ani la Rulmentul în Secţia de Montaj, însă banii cu care am rămas sunt foarte puţini. Ar fi bine dacă s-ar redeschide măcar o secţie."
Fernanda Mocanu
pensionară

Uzina a rămas fără marcă de rulmenţi

Sigur Imob SRL, care acum şi-a schimbat denumirea în URB - Universal Rulmenţi Bearings SRL, a cumpărat în pachetul de 2,6 milioane de euro mai multe imobile întinse pe o suprafaţă de opt hectare - Laborator - Staţie de epurare, Hala Mecanic şef, Spaţiu verde, Pavilion administrativ, Construcţii metalice, Parc Auto-magazie centrală, Staţie Hidrofoare, Drum I, Drum II. Preţul pachetului a fost redus succesiv, cu câte 25%, de la valoarea iniţială, de 5,32 de milioane de euro.

Vânzarea pe bucăţi a uzinei a făcut însă ca marca RBR, care era a societăţii Rulmentul, să fie vândută. Acum, reprezentanţii companiei braşovene încearcă să negocieze cu cei care au mai produs sub marca URB, Rulmenţi Bârlad sau Koyo Alexandria, pentru a putea folosi această marcă folosită pe vremuri şi de uzina braşoveană.

Utilaje răscumpărate

Marca URB este pe piaţă din anul 1947 şi este apreciată, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa internaţională, datorită unui raport calitate-preţ foarte bun, acoperind 80% din tipodimensiunile de rulmenţi utilizaţi pe plan mondial.

Erdely a precizat că producţia de la Braşov va fi orientată în special spre piaţa asiatică (rulmenţi auto), iar în vederea începerii producţiei, noua societate a cumpărat şi o parte dintre utilajele societăţii de la compania Silnef MG SRL Braşov, care, în august 2009, achiziţionase 10.000 de tone de utilaje cu suma de 2,5 milioane de euro de la lichidatorii fabricii.

Cine este Erdely Ede

Erdely Ede este un om de afaceri controversat, implicat în scandalul devalizării a şapte agromecuri din ţară şi a unor foste întreprinderi de stat din Covasna, scandaluri în care statul a fost păgubit cu sute de miliarde de lei vechi. Covăsneanul a şi executat, de altfel, un an de puşcărie, în perioada septembrie 2001 - septembrie 2002, pentru mai multe capete de acuzare legate de fraude economice. În prezent, Erdely este reprezentantul firmei Sigur Imob SRL Brasov, funcţia sa oficială fiind aceea de consultant.

Cine este Erdely Ede
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite