Puştoaică de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinista Crina Coco Popescu a stabilit un nou record. Fata a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei - Carstensz Pyramid, de 4884 m, din Indonezia. Râşnoveanca a devenit astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe acest munte şi prima alpinistă din România care a făcut această ascensiune.  

Mai multe despre palmaresul Crinei în:

Crina Coco Popescu, nou record de precocitate la escaladarea vârfului Carstenz Pyramid

Expeditia Clubului Sportiv Montan Altitudine „Australia  Oceania 2010" a avut ca obiectiv ascensiunea a 3 vârfuri: Kosciuszko - cel mai înalt vârf australian, Giluwe, de 4368 metri - care este cel mai înalt vulcan din Oceania şi Carstensz Pyramid, de 4884 m - cel mai înalt vârf din Oceania.

image

Toate cele 3 vârfuri au fost urcate de tânăra alpinistă Crina COCO Popescu în expediţia de cinci săptămâni, ea fiind însoţită ca şi în majoritatea expediţiilor anterioare de către tatăl ei, Ovidiu Popescu.

Pentru a ajunge pe cel mai înalt vârf din Oceania, Coco şi tatăl ei au avut de înfruntat cinci zile ploaioase, prin junglă, pe un teren îmbibat de apă, spre tabăra de bază a lui Carstensz Pyramid. Alături de ei au mai fost un alpinist australian, doi ghizi şi câţiva membri ai comunităţii tribale locale.

image

Vremea foarte proastă pe munte şi cu temperaturi extrem de scăzute pentru sezon au pus iniţial sub semnul întrebării ascensiunea. Pe 24 ianuarie au pornit totuşi în escaladarea muntelui. La mai puţin de jumătate de oră de vârf australianul a decis să se întoarcă. La fel a făcut şi tatăl adolescentei.

Coco a continuat însă drumul şi a ajuns pe vârf până la miezul zilei.

image

Bucuria unei reuşite deosebite a fost parţial umbrită de vremea nefavorabilă. În seara zilei de 24 ianuarie, la capatul unei săptămâni petrecute în condiţii atipice, au decis să scurteze drumul de întoarcere în civilizaţie şi să traverseze teritoriul celei mai mari mine de aur şi cupru din lume - Grasberg. Deşi este o zonă de securitate zero cu pază militarizată, accesul celor doi români a fost posibil datorită unui permis special obţinut şi negociat de Ambasada Romaniei la Jakarta", se arată într-un comunicat transmis de Clubul Montan Altitudine.

image

Performante

Alpinista Crina COCO Popescu are la activ, în ultimii trei ani, ascensiunea pe patru vârfuri din Seven Summits (Aconcagua, Kilimanjaro, Elbrus şi Carstensz Pyramid) şi 5 vârfuri din Seven Volcanoes (Elbrus, Ojos Del Salado, Damavand, Kilimanjaro si Mt. Giluwe). Succesul acestei expediţii a adus-o pe Crina cu un pas mai aproape de visul său: acela de a deveni cea mai tânără alpinistă din lume care încheie aceste circuite.

image

Seven Summit şi Seven Volcanoes definesc cele mai înalte vârfuri, respectiv cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent al mapamondului şi sunt recunoscute ca performanţă la cel mai înalt nivel în lumea alpinismului.

image

Pentru mijlocul anului 2010 COCO se pregăteşte să urce alte 2 vârfuri de referinţă din cele două circuite: Pico de Orizaba 5,636 m, din Mexic care este cel mai înalt vulcan al Americii de Nord şi Denali, de 6194m, în Alaska, cel mai înalt vârf al aceluiaşi continent.

 Crina COCO Popescu şi tatal ei se vor întoarce luni în ţară.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite