I-a făcut şapte căruţe lui Kevin Costner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ducar a cumpărat din Ungaria o şaretă pe care a închiriat-o celor de la Castel Film
Constantin Ducar a cumpărat din Ungaria o şaretă pe care a închiriat-o celor de la Castel Film

Constantin Ducar a participat la toate filmele turnate pe Valea Râşnoavei, de la Dacii, în 1967, până la pelicula „Cold Mountain“ şi la turnarea ultimului film al lui Costner.

Braşoveanul Constantin Ducar are 60 de ani şi a făcut primii paşi călare la vârsta de 5 ani. De atunci, creşterea cailor a devenit o pasiune de nepreţuit, iar cu timpul el a început să se ocupe şi de repararea harnaşamentelor pentru aceştia, fiindcă „au murit curelarii şi şelarii buni", după cum spune acesta.

Un alt hobby de-al său este şi repararea atelajelor. Aşa a ajuns bărbatul să recondiţioneze şapte căruţe pentru recuzita filmului „The Hatfields and McCoys: An American Vendetta", al cărui rol principal este jucat de actorul american Kevin Costner şi care s-a filmat luna trecută în apropiere de Râşnov. Printre altele, Constantin Ducar a recondiţionat, aşa cum erau prezentate în fotografiile anilor 1850, două căruţe de campanie militară, dar şi două trăsuri.

„Am învăţat lucrând. Aşa îţi dai seama ce ai de făcut. De la tata am învăţat să fac lucrurile de la cap la coadă. Şi la restaurarea acestor căruţe am avut nişte repere, respectiv nişte fotografii. Le-am studiat şi am recondiţionat nişte căruţe normale, pe care le-am cumpărat cu timpul de la persoane care au renunţat la ele, gândindu-mă că pe viitor îşi vor găsi ele rostul", ne-a mărturisit râşnoveanul.

Muncă migăloasă

La cele şapte atelaje, bărbatul a muncit singur, fiindcă, spune el, „un ajutor care nu se pricepe mai mult încurcă". A luat fiecare bucată de lemn, a şlefuit-o cu atenţie, a vopsit-o, după care a asamblat-o, iar în final au ieşit adevărate capodopere. „Producătorii filmului m-au întrebat dacă sunt în stare să fac atelajele. În trei săptămâni au fost toate gata. A fost şi greu, şi uşor. Dacă îţi place ceea ce faci, reuşeşti", ne-a explicat râşnoveanul. Singurele piese de „import", pe care le-a folosit la atelaje sunt roţile, care sunt aduse din Ungaria.

Trăsurile din film, închiriate de miri

Totodată, alte trei atelaje, printre care şi o şaretă adusă chiar din Virginia, dar şi o trăsură pe care râşnoveanul a cumpărat-o din Ungaria cu 8.700 de euro, au fost închiriate pentru filmul lui Kevin Costner. „Şapte atelaje mi le-au cumpărat cei de la Castel Film, probabil, pentru a le folosi pe viitor şi în alte filme. Mi-au oferit în jur de o mie de euro pentru fiecare căruţă. Consider că este un preţ onest. Dacă nu mi-ar fi fost munca răsplătită, nu le-aş mai fi vândut", ne-a mai spus acesta.

În general, Constantin îşi foloseşte atelajele la diverse spectacole ecvestre, dar şi la nunţi. Mirii care doresc să se plimbe într-una dintre şaretele care au făcut senzaţie în film o pot face în schimbul unei sume cuprinse între 300 şi 500 de euro.

Caii, obişnuiţi cu filmul

Obişnuiţi cu camera video, mulţi dintre caii lui Constantin Ducar au apărut în clipuri publicitare, videoclipuri şi în filme. Şi pentru filmul lui Kevin Costner, Constantin Ducar a închiriat 20 de cai, dar şi o pereche de catâri, care sunt destul de rari la noi în ţară. Cu aceştia din urmă, dar şi cu doi armăsari, a plecat ieri spre studiourile Castel Film din Capitală, unde se toarnă alte scene din serial.

El nu a vrut să lase caii pe mâna cascadorilor şi în majoritatea cazurilor aceştia au fost struniţi chiar de către cei care-i îngrijesc la centrul de echitaţie pe care îl are Ducar pe Valea Râşnoavei. „Eu îi iubesc pe toţi cei 68 de cai pe care îi am ca pe nişte membri ai familiei. Şi animalul trebuie respectat, ca pe un om. Trebuie îngrijit cu dragoste, dar în cazul cascadorilor, puţini sunt cei care fac asta, şi am preferat să nu participe caii mei în anumite secvenţe în care puteau fi răniţi", ne-a destăinuit bărbatul, care, de altfel, este şi medic veterinar.

Costner, erou principal

Povestea din serialul „The Hatfields and McCoys: An American Vendetta" se petrece în America secolului al IX-lea şi are în prim-plan două clanuri rivale. Familiile Hatfield şi McCoy se duşmănesc de mai bine de o sută de ani, iar ura lor e presărată de intrigi, amoruri şi crime. Kevin Costner joacă rolul lui Anse Hatfield, poreclit Diavolul. Serialul va fi difuzat în 2012.

Decorul, construit de un râşnovean

Ion Adămuţă, salvator montan la Salvamont Râşnov, a realizat, printre altele, şi cabana amplasată pe Valea Râşnoavei, în care s-au făcut filmările de luna trecută. Casa, care reprezintă de fapt locuinţa familiei Hatfield, a fost construită întocmai ca una din acele vremuri. Râşnoveanul a realizat însă şi alte decoruri din film, cum ar fi puşcăria, gaterul şi spânzurătoarea, şi a încercat ca prin munca sa să recreeze atmosfera de după Războiul Civil din America.

info

Totul a fost lucrat numai din lemn, care a fost tratat pentru a arăta ca şi cum ar fi fost făcut acum 150 de ani. „Lemnul este de molid, îmbătrânit prin ardere. Tot eu am realizat şi decorurile interioare", spune Adămuţă. Cabanierul a început să producă decoruri pentru filme încă din 1997 pentru o peliculă produsă de Sergiu Nicolaescu. El a realizat şi decorurile din „Cold Mountain", film turnat pe Valea Râşnoavei şi la Zărneşti, dar şi pe cele din „Regii blestemaţi", în care a jucat Gerard Depardieu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite