Braşov: Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită mâine
Braşov: Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită mâine

Specialişti din toate judeţele ţării vor face gratuit, la Braşov,  teste la plâmâni. Tutunul este un drog şi de aceea mulţi care vor să renunţe la el nu reuşesc din prima încercare.

Duminică, în Piaţa Sfatului, între 9.30 şi 15.00, braşovenii pot afla gratuit ce vârstă au plămânii lor. Practic se va folosi un aparat special care poate măsura cantitatea de monoxid de carbon din aerul expirat.  Exsită posibilitatea la un fumător de 25 de ani să aibă plămânii de 50 de ani. Anul trecut, la o testare similar, un tânăr de doar 19 ani avea plămânii în vârstă de 67 de ani. Băiatul a spus atunci că fumează două pachete de ţigări pe zi.  Aceeaşi campanile se va desfăşura şi la Sibiu, tot în 31 mai, între 10.00 şi 14.00 la magazinul Real.

Fumătorii îşi scurtează viaţa

Cele mai recente statistici din România arată că fumatul omoară anual peste 33.000 de persoane, 70% dintre acestea având între 35 şi 69 de ani. În plus unul din patru decese suferite în prima perioadă a vieţii de persoanele din România sunt provocate de boli asociate cu fumatul. În medie, fumătorii care mor prematur ar mai fi putut trăi 21 de ani dacă ar fi renunţat la acest viciu. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumătorii din România sînt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) şi afecţiuni ale aparatului respirator (25%). Anual, în lume mor 3,5 milioane de oameni din cauza tutunului, iar estimările arată că în 2020 se vor înregistra opt milioane de decese pe an.
30% dintre români fumează
În fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea având drept cauză fumatul. În România fumează peste 30% din populaţia activă, lucru care situează ţara noastră în primele 10 ţări din Europa. În România există peste şase milioane de fumători. Mai grav este faptul că vârsta la care tinerii dobîndesc acest obicei a scăzut foarte mult şi există date că mulţi copii chiar de 11 ani sunt dependenţi de tutun. Tutunul este un drog şi de aceea mulţi care vor să renunţe la el nu reuşesc din prima încercare.

Beneficiile renunţării la fumat

S-a observat că, la 20 de minute după ce un fumător a stins ultima ţigară, tensiunea arterială şi pulsul revin la normal. După o oră, circulaţia la nivelul membrelor se îmbunătăţeşte acestea devenind mai calde, iar după opt ore nivelul oxigenului din sânge creşte şi scade riscul unei crize cardice. După două zile de la renunţare, nicotina se elimină din organism, respiraţia devine mai uşoară, iar după o lună simptomele de sevraj (criza creată de dorinţa de a mai trage un fum) dispar. După cinci ani de renunţare la fumat, riscul de criză cardiacă scade la jumătate, iar după zece ani şi posibilitatea de a face cancer pulmonar este de două ori mai mică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite