Braşov: Petreceri „şucare“ de Ziua Rromilor (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Rromilor nu a trecut în van la Braşov. Autorităţile i-au adunat pe cei mai talentaţi reprezentanţi ai etniei în spectacole de muzică şi joc tradiţional.

Aceasta a fost însă partea „oficială“ a sărbătorii. Ziua surprinde autorităţile judeţului în mijlocul unor probleme grave legate de statutul rromilor în comunităţile locale din judeţ.

Simbolul ieşirii din robie

Scopul principal al manifestărilor „oficiale“ a fost de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor grave cu care se confruntă romii. În judeţul Braşov, ziua a fost sărbătorită în localităţile Budila, Zărneşti, Rupea, Făgăraş şi Tărlungeni. Cea mai mare petrecere s-a dat în ultima dintre aceste localităţi, la Căminul cultural, unde Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov a coordonat un spectacol al elevilor rromi. Manifestarea se desfăşoară an de an. Pe lângă jocuri şi cântece tradiţionale, elevii au pregătit şi o scenetă cu descrierea amănunţită a obiceiurilor de nuntă din comunitatea rromani. „Pentru noi, această zi este un motiv de bucurie. Este simbol al scăpării din robie a etniei noastre. Tot în această zi, ne-a fost recunoscut în lume imnul şi steagul”, explică Anca Mezei, profesor de limba rromani la Şcoala Generală din Zizin.

Imn şi steag al rromilor

Decizia ca 8 aprilie să devină „Ziua Internaţională a Rromilor” în întreaga lume a fost luată în anul 1971, la Londra, la Congresul Mondial al Rromilor. Roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei rromani. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al rromilor, cântecul „Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60  „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“. Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al rromilor. Steagul are jumătatea de jos verde - simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră - simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

De 1000 de ani în Europa

În 1990, la Congresul Mondial al Rromilor, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani. Decizia a fost semnată de 17 specialişti în domeniu, în prezenţa unui observator al UNESCO. În 2002, pe 8 aprilie, s-au sărbătorit 1.000 de ani de atestare a rromilor în Europa. Cu acest prilej, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape, în memoria strămoşilor rromi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa şi cele două Americi.

Gest de solidaritate

În anul 2003, în semn de solidaritate cu etnia rromilor, însuşi Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a ţinut să participe, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumânărilor, la Catedrala Centrală din Dharamsala şi să înalţe rugăciuni pentru pacea şi unitatea rromilor de pretutindeni.

Probleme grave în judeţ

Autorităţile au de rezolvat situaţii extrem de delicate ale comunităţilor rromani din mai multe zone ale Braşovului. Apaţa şi Racoş sunt numai două dintre exemple. În ultimul dintre cazuri, Jandarmeria i-a oprit in extremis pe sutele de localnici care vroiau să incendieze casele rromilor, revoltaţi de fărădelegile unora dintre aceştia. După calmarea scandalului, Prefectura a anunţat măsurile pe termen mediu pentru rezolvarea situaţiei rromilor: „relansarea activităţilor tradiţionale ale acestei etnii, care în ultima perioadă au fost date uitării, cum ar fi producţia artizanală sau recoltarea plantelor medicinale sau a fructelor de pădure“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite