Braşov: Patrule verzi în Piatra Craiului - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe patrule de voluntari încearcă, în acest weekend, să îi sensibilizeze şi să îi responsabilizeze pe turiştii prezenţi în masivul Piatra Craiului

Patrulele, formate din reprezentanţi ai Asociaţiei EcoAssist, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, Jandarmeria Română şi Primăria Zărneşti, se vor concentra asupra problemelor cauzate de intrarea cu autovehicule, aprinderea focului şi poluarea mediului cu deşeuri, în ariile protejate.

Voluntari din trei judeţe


Asociaţia EcoAssist vine la Braşov cu  peste 60 de voluntari din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, care îşi propun să îi convingă pe cetăţenii români să prefere relaxarea în ariile protejate, fără grătar, fără ATV-uri sau plimbări în maşină şi fără gunoi lăsat în urmă. În România a început amenajarea de spaţii speciale pentru grătare, cu scopul de a asigura atât protecţia pădurilor cât şi buna-dispoziţie a iubitorilor de drumeţii. Până la finalizarea amenajării acestora, montaniarzii sunt invitaţi să petreacă plimbările în ariile protejate fără să afecteze natura şi să nu îşi marcheze şederea cu resturi menajere. Voluntarii vor fi cazaţi, la preţ redus, chiar la poalele muntelui, în cabanele Plaiul Foii şi Gura Râului.

Contravenţii pentru necivilizaţi

Patrulele prezente în Piatra Craiului vor aplica amenzi pentru cei care nu respectă legile impuse în asemenea arii protejate. Administraţia parcului naţional sprijină iniţiativa prin confecţionarea de panouri, care vor fi amplasate în teren, cu maşini şi personal pentru patrulări. Primăria Zărneşti asigură transportul voluntarilor, hrană, saci menajeri, mănuşi şi transportul deşeurilor colectate

Zeci de tone de deşeuri

Weekend-ul trecut a fost organizat, în Parcul Natural Bucegi, un proiect pilot. Voluntarii au strâns şi evacuat de aici 11 camioane pline cu deşeuri şi au acordat 14 amenzi pentru foc, gunoi şi acces cu vehicul motorizat în ariile protejate. Au existat, însă, şi iubitori ai muntelui care i-au ajutat pe voluntari să transporte deşeurile către locurile de colectare sau au contribuit la igienizarea ariei protejate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite