Braşov: Muzeul Bran s-a redeschis în incinta Vămii Medievale de la poalele Castelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Muzeul Bran s-a redeschis în incinta Vămii Medievale de la poalele Castelului
Braşov: Muzeul Bran s-a redeschis în incinta Vămii Medievale de la poalele Castelului

Toate colecţiile care au fost până acum în Castelul Bran pot fi admirate în noua locaţie. Ministul Culturii se „spală pe mâini” după ce statul a pierdut Castelul.

Prezent la inaugurarea Muzeului Naţional Bran, ministrul Culturii, Teodor Paleologu, a spus că se „spală pe mâini de toată povestea cu retrocedarea Castelului Bran şi trecerea lui în proprietatea lui Dominic de Habsburg.„Atunci când am preluat conducerea Ministerului Culturii am primit în mână un carfof foarte fierbinte. De la retrocedarea Castelului din 2006 şi până ă la punerea în posesie în 2009 nu s-a purtat niciun fel de discuţie cu perspective de concretizare, aşa că nu numai că era un cartof fierbinte, dar era şi pistolul la tămplă. A fost o situaţie neplăcută şi vă spun sincer că am semnat cu durere în inimă decizia de a muta colecţiile din Castel în Vamă. Regret foarte mult acest lucru, însa îmi spăl mâinile de această responsabilitate. Nu este nici a noastră, a ministerului, nu este nici a muzeului, este a altora. Însă mă bucur foarte mult de ceea ce se întâmplat azi. Trebuie să conştientizăm că am dat o soluţie foarte bună într-o situaţie de criză”, a ţinut să precizeze ministrul Culturii.
Obiecte de patrimoniu
Colecţiile din Castelul Bran au fost mutate în sediul Vămii Medievale după ce imobiliul a trecut în posesia lui Dominic Habsburg, cel care l-a câştigat în instanţă în urmă cu trei ani. Clădirea vămii a rămas în proprietatea Ministerului Culturii până în 2012, când ar trebui să fie preluată de acelaşi moştenitor.„În castel au existat peste 6.000 de peise de patrimoniu. Aici sunt expuse doar cateva sute. Sunt piese foarte valoaroase, de secol XIII, de la 1290 până la 1930. Acestea sunt piese de patrimoniu, de categoria tezaur, pentru care trebuie manifestată o grijă specială. Avem aici cam tot ceea ce era expus în castel. Sunt deschise nouă săli de expoziţie, faţă de 11 căte erau dincolo, însă unele obiecte de mobilier sunt mult mai bine puse în valoare aici”, a explicat Narcis Ion, directorul Muzeului Naţioanl Bran. Au fost reamenajate sufrageria regală, camera de muzică, salonul Roccoco şi dormitorul reginei Maria. În dormitorul Regelui Ferdinand s-a păstrat baldachinul original şi tot mobilierul care a i-a aparţinut odinioară. Vizitatorii mai pot admira şi alte piese decorative sau colecţii de bijuterii.

Citiţi mai multe mâine, în cotidianul „Adevărul”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite