Braşov: Mioara Stoian Vişan, profesoara care i-a învăţat pe brăneni să facă turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câţiva ani, femeia a reuşit să facă Branul cunoscut în toată lumea şi să atragă mii de turişti în această zonă

Profil:
Născută: 5 mai 1936, judeţul Mehedinţi
Familie: Doi copii, două nepoate gemene
Studii: Facultatea de Filologie Craiova – Limba şi Literarura Română
Profesie: profesor de limba română

Femeia mărturiseşte că s-a născut la câmpie, „la Dunăre, la Turnu Severin“. Şi-a dorit întotdeauna să fie profesoară într-un sat de munte. Dar a ajuns la Bucureşti, după terminarea facultăţii. „În 1990, fiică-mea a fost trimisă director la o fabrică de geamuri din Zimbabwe şi ne-a trimis diurna, mie şi fratelui ei, să cumpărăm la Bran ceva. În luna martie, am venit cu băiatul meu şi am găsit aici în zonă 10.000 mp şi două cămăruţe, cu toaletă în curte şi spălare la lighean. Am umblat şase luni după autorizaţii, dar am zis că e foarte bine pentru o casă de vacanţă pentru noi”, povesteşte Maria Stoian. Aşa a început „aventura“ la Bran a femeii. A fost momentul când şi-a dorit prima oară să îi înveţe pe brăneni turism.

„Voiam să facem ceva cu oameni, pentru oameni”

Maria Stoian povesteşte că, după ce fiica ei s-a întors din Zimbabwe, şi-au spus să încerce să aducă în zonă turişti, care să fie cazaţi pe la localnici. „Am pus un afiş la Casa Studenţilor din Bucureşti şi au venit 40 de studenţi. I-am cazat pe pe la cunoştinţe. Era prin anii ‘91- ‘92, noi nu aveam informaţii despre activitatea de turism, nu ştiam nimic. După ce au plecat studenţii, am învăţat din greşeli. Pe vremea aia, nu aveam nici telefon, nici maşină. Împreună cu primarul de atunci, învăţătorul Olteanu şi cu soţia lui, tot învăţătoare, am început să mergem din casă în casă, mai ales în Moieciu. Le spuneam oamenilor ce vrem să facem, că vrem să aducem turişti şi să promovăm zona”, povesteşte Maria Stoian.

Branul, leagănul turismului rural
Fără niciun regret, după 36 de ani de învăţământ, Maria Stoian a decis să renunţe la catedra de limba română din Bucureşti şi să se reprofileze pe turismul rural. În 1994, împreună cu fiica ei, au înfiinţat Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural. În scurt timp, la asociaţie au aderat sute de proprietari de pensiuni agroturistice din toată ţara. „Am învăţat, odată cu proprietarii, ce înseamnă turismul rural. Ne-a ajutat şi simţul lor negustoresc. Brănenii erau obişnuiţi să câştige bani cu păstoritul, cu carnea de oaie. Pot spune că turismul rural s-a năcut la Bran. La Moieciu, fără falsă modestie, noi i-am învăţat să facă acest gen de turism. Eu i-am învăţat pe proprietari ce e micul dejun, eu i-am învăţat comportamentul faţă de turişti”, se mândreşte Maria Stoian.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost adaptarea de la Bucureşti la viaţa de ţară?
M.S.: A fost grea adaptarea, dar făceam ceva pentru copiii mei şi nu mi s-a părut greu. Vă daţi seama, eu veneam de la bloc, de la Bucureşti, învăţată să fac două duşuri pe zi, aici mă spălam la lighean şi aveam toaleta în curte. Brănenii nu prea ne asimilau, ziceau că au venit bucureştencele peste ei. De unde să ştie ei că noi suntem din Oltenia, iar oltenii sunt ambiţioşi!
Ce a fost cel mai greu?
M.S.: Cel mai greu a fost să convingem autorităţile şi să îi unim pe brăneni şi pe cei din Moeciu, sunt foarte conservatori în ideile lor. Dar am reuşit datorită simţului didactic şi pentru că am avut un profesor foarte bun, pe fiica mea.
Cum s-a păstrat tradiţia în toţi aceşti ani?
M.S.: În zona asta nu există tradiţii ca în Bucovina sau în Maramureş. Dar oamenilor le face plăcere să facă mâncare ca la bunica, să arate ce ştiu ei mai bine de aici din zonă.

Ce-i place
Iubesc foarte mult oamenii, natura. Îmi place viaţa la ţară foarte mult şi îmi place să citesc.
Ce nu-i place
Nu îmi plac oamenii care nu sunt punctuali. Toată viaţa mea am ajuns cu jumătate de oră mai repede la orice întâlnire

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite