Braşov: Meseria de mecanic de locomotivă nu mai are căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Meseria de mecanic de locomotivă nu mai are căutare
Braşov: Meseria de mecanic de locomotivă nu mai are căutare

Aproape 40 de mecanici de locomotivă braşoveni, activi şi pensionari, s-au reunit la Cantina Depoului CFR pentru a vorbi despre trecutul, prezentul şi viitorul acestei meserii, după toate aparenţele, uitată.

Au „mâncat“ mii de kilometri de cale ferată la bordul locomotivei, cu abur, Diesel sau electrică. Au avut responsabilitate pentru miliarde de călători, iar acum simt că nimeni nu mai este interesat să urmeze calea şinelor. Mecanicii de locomotivă din Braşov dau vina pe cei care s-au perindat din ’90 şi până în prezent la conducerea Ministerului Transportului.
Meseria de mecanic de locomotivă s-a degradat din ce în ce mai mult, din cauză că efectiv toţi miniştii care au condus transporturile nu au făcut nimic pentru profesia asta şi nici în general, pentru calea ferată. Problemele sunt destul de multe, dar cea mai arzătoare este că a scăzut extraordinar de mult numărul mecanicilor de locomotivă sau mai bine zis au ieşit repede la pensie, la doar 50 de ani, şi în momentul de faţă media de vârstă a mecanicilor de locomotivă este de în jur de 46 de ani“, a spus Martin Homorodeanu, fost instructor de locomotivă, acum pensionar.

Promovarea meseriei

Specializarea de mecanic de locomotivă este ocolită de absolvenţi, care îşi doresc alte tipuri de cariere. Mecanicii de locomotivă s-au gândit să ceară sprijin pentru realizarea unui spot de promovare a meseriei, în care să fie prezentate atât avntajele, cât şi dezavantajele acesteia. „Tinerii trebuie să vadă ce înseamnă să porţi în responsabilitate 1.500 de călători şi să aleagă dacă li se potriveşte sau nu această meserie“, a  mai spus Martin Homorodeanu. Salariul unui mecanic de locomotivă este de 1.400 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite